Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kudští povstalci zaútočili na základnu v Turecku, armáda jich 35 zabila

Turecká armáda (Turkish Army)
Turecká armáda (Turkish Army)
Foto: tsk.tr

Ankara - Povstalci ze Strany kurdských pracujících (PKK) se včera pokusili zmocnit vojenské základny v provincii Hakkari ny východě Turecka. Vládní vojská zahájila protiofenzívu a 35 separatistů zabila.

V pátek zahynulo při střetech s Kurdy v Hakkari osm tureckých vojáků a více než 25 jich bylo zraněno.

PKK bojuje od roku 1984 za autonomní Kurdistán a za práva Kurdů v Turecku. Za teroristickou organizaci ji kromě Ankary považuje také EU a USA.

Ankara proti PKK vede znovu válku od loňského léta, kdy s ní přerušila mírový proces. Na její cíle útočí nejen na jihovýchodě Turecka, ale i na severu Iráku, kde má organizace své velitelství. Při násilnostech přišlo od té doby o život přes 40.000 lidí, většinou Kurdů.

Situace v Turecku je v posledních dnech velmi napjatá v souvislosti se zmařeným pokusem o převrat z 15. července.

V minulosti útočila PKK nejen proti tureckým státním institucím, ale i proti turistickým cílům za účelem poškození turecké ekonomiky. Ministerstvo zahraničních věcí ČR doporučuje důsledně respektovat pokyny tureckých bezpečnostních orgánů a sledovat aktuální bezpečnostní situaci v zemi, zejména při cestách do východních a jihovýchodních oblastí Turecka. Cesty do oblastí bezprostředně sousedících s Irákem (provincie Hakkari, Sirnak a Siirt) Ministerstvo zahraničních věcí ČR za současné situace nedoporučuje.

Témata:  Turecko PKK Turecká armáda

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 20:14

Kreml nemá strach ze zvratu kvůli raketám ATACMS v rukou Ukrajinců

To, že má Ukrajina přístup k těžkým zbraním dlouhého dosahu včetně raket ATACMS ze Spojených států, v zásadě nezmění výsledek probíhající války. Prohlásil to ve čtvrtek Kreml, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy