Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putinovi klesla popularita, je stejná jak před anexí Krymu

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Moskva - Podle nového průzkumu nezávislého sociologického střediska Levada klesla ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi popularita a vrací se na úroveň před anexí Krymu.

Počet Rusů důvěřujících Putinovi během posledního roku poklesl z 83 na 73 procent.

Putinovi nyní naprosto věří 21 procent Rusů a dalších 52 mu spíše věří, zatímco v obdobném loňském průzkumu se stejně vyslovilo 26, respektive 57 procent dotázaných. Počet Rusů, kteří hlavě státu spíše či vůbec nevěří, vzrostl o pět procentních bodů, z loňských 14 na nynějších 19 procent.

Sympatie a nadšení nyní Putin budí u téměř dvou pětin dotázaných, zatímco loni jich byla bezmála polovina. Mírně vzrostla lhostejnost, ostražitost a antipatie. Třetina dotázaných o prezidentovi nemůže říci nic špatného - a čtyři procenta zase nic dobrého.

Na Putinovi jeho obdivovatelé podle průzkumu nejvíce oceňují, že jde o zkušeného politika s dlouhodobými cíli, který energicky a rozhodně hájí ruské státní zájmy. I těchto fanoušků však mírně ubylo. Naopak mírně - ze sedmi na 11 procent - vzrostl počet Rusů, kteří svého vůdce podezírají, že na zájmy lidí kašle.

Nicméně i přes jisté ochlazení důvěry a sympatií stoupl z 16 na 22 procent počet Rusů podporujících Putinovu zahraniční politiku. Skoro dvě třetiny Rusů si podle průzkumu přejí, aby Putin zůstal v čele státu i po dalších prezidentských volbách.

Podle průzkumu více než dvě třetiny Rusů vůbec nic nevědí o snímku britské stanice BBC, obviňující Putina z korupce. Necelá třetina sice cosi zaslechla, ale vesměs jej pokládá za nepřátelskou propagandu.

Témata:  Vladimír Putin Rusko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy