Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Škoda za anexí Krymu? Ukrajina předložila neuvěřitelnou seumu

Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Foto: president.gov.ua **www.president.gov.ua**

Moskva/Kyjev – Od ruské anexe Krymu uplynuly dva roky., tehdy byla podepsána dohoda o začlenění poloostrova do Ruské federace. Ukrajinská armáda teď spočítala, jako škodu tento krok napáchal. A rozhodně nejde o drobné.

Ukrajinský generální vojenský prokurátor Anatoly Matios oznámil, že jeho úřad odhaduje, že se škody způsobené ruskou anexí Krymu vyšplhaly na více než bilion ukrajinských hřiven, tedy asi 38 miliard amerických dolarů. Uvedla to ukrajinská agentura UNIAN.

„Podle předběžných závěrů odborníků, odhadů, a součtu škod způsobených ruským záborem poloostrova, jde o více než bilion hřiven. Jsou to jen náklady týkající se nemovitostí a infrastruktury státních podniků, suma nezohledňuje ztráty pozemků a soukromého vlastnictví na poloostrově, " dodal Matios.

Server Ukraine Today poukazuje, že již dříve ukrajinské námořnictvo vyčíslilo škody způsobené anexí Krymu na asi 150 miliard dolarů.

Krym v tuto chvíli nemá s Ruskem pozemní spojení, a protože Kyjev spojení přes Ukrajinu po anexi pravidelně blokuje, plánuje Moskva výstavbu mostu spojujícího okupovaný poloostrov s ruskou pevninou .

Stavba dlouhá 19 kilometrů, spojující přes Kerčský průliv města Tamaň a Kerč, má být hotová v roce 2018. Dosud se cestující i náklady přepravují přes poměrně bouřlivý průliv trajekty. Na stavbu Kreml uvolnil zatím přes 200 miliard rublů (54 miliard korun).

Témata:  Ukrajina Krym Rusko

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy