Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA by měly uznat anexi Krymu, navrhuje Trump

Donald Trump
Donald Trump
Foto: Reprofoto YouTube

Washington - Podle republikánského kandidáta na prezidenta Spojených států Donalda Trumpa by USA měly uznat ruskou anexi Krymu, pokud by to vedlo k lepším vztahům s Moskvou a silnější spolupráci v boji proti teroristům z organizace Islámský stát.

Trump to podle agentury AP řekl v rozhovoru, který v neděli vysílala stanice ABC. "Lidé na Krymu, podle toho co jsem slyšel, by raději byli v Rusku, než tam kde byli dříve. A k tomu také musíme přihlížet," uvedl Trump v rozhovoru pro televizi ABC.

Moskva anektoval Krymský poloostrov v únoru 2014. V březnu téhož roku se obyvatelé této části Ukrajiny v referendu o připojení Krymu k Ruské federaci vyslovili pro spojení s Ruskem (téměř 97 procent hlasujících bylo pro). USA, EU a některé další země ale uvalily kvůli anexi Krymu na Rusko sankce.

Trum také uvedl, že co se týče Ukrajiny, je to velký "nepořádek", který vznikl za Obamovy administrativy "s jejími silnými vazbami na NATO".

Témata:  Donald Trump USA Rusko

Aktuálně se děje

7. května 2024 13:20

Novým ministrem pro vědu by mohl být Ženíšek

TOP 09 představí nového kandidáta na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Podle informací České televize jím má být poslanec Marek Ženíšek. Nominovalo ho předsednictvo strany, posvětit to však ještě musí výkonný výbor. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy