reklama

Ztracené děti

Deník varuje, že belgické úřady nevědí celkem o 156 dětech, které jako migranti vstoupily do země od ledna 2015. Jejich počet ale stále roste. Jen za letošní rok bylo belgickému centru pro ztracené a sexuálně zneužívané děti Child Focus nahlášeno 90 ztracených dětí migrantů bez doprovodu.

Belgická vláda a ministerstvo spravedlnosti veřejnost ujišťují, že pro nalezení těchto dětí dělají maximum. „Federální ministerstvo spravedlnosti zůstává odhodláno sledovat, identifikovat, zaregistrovat a pomoci všem nezletilým bez doprovodu dle svých nejlepších možností," uvedla Sharon Beavisová, mluvčí ministerstva spravedlnosti.

Situace je ale i tak podle deníku složitá. „Čísla z Belgie a dalších částí Evropy ukazují, že děti bez doprovodu propadají prasklinami v síti evropského sociálního zabezpečení. Osamělé děti jsou podle úřadů a právníků ve velkém nebezpečí, že se stanou obětmi pracovního a sexuálního zneužívání," varuje.

Velké riziko

Dalším problém pak podle něj představuje fakt, že by se tito mladí uprchlíci snadno mohli stát terčem náborářů Islámského státu a dalších extremistických skupin.

Situace se navíc podle informací deníku zhoršuje. V roce 2015 v EU žádalo o azyl 88 245 dětí bez doprovodu – 91 % z nich byli chlapci. Úřady odhadují, že z nich asi 10 tisíc zmizelo. Letos bylo bez doprovodu 90 % dětí, které se dostaly do Itálie. Podle sociálních pracovníků se snižuje také věk dětí, který se pohybuje mezi 8 a 13 lety.

Dneík také připomíná zprávu organizace UNICEF z letošního roku, která upozorňuje na hrozbu sexuálního násilí, nucené prostituce a znásilnění pro osamělé uprchlické děti, a to zejména v tranzitní oblasti v Severní Francii.