Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jemenská delegace opouští jednání v Kuvajtu, v mírovém procesu ale plánuje pokračovat

Vlajka Jemenu
Vlajka Jemenu
Foto: Pixabay

Kuvajt – Agentura Reuters dnes s odvoláním na jemenského ministra zahraničí Abdalmálika Michláfího uvedla, že jemenské delegace opouští rozhovory konající se v Kuvajtu. Zároveň ale ujišťuje, že v mírovém procesu chce i nadále pokračovat.

Mírové rozhovory o krizi v Jemenu zprostředkovala OSN. Konaly se od dubna v Kuvajtu, ale byly několikrát kvůli velkým názorovým třenicím přerušeny. Jemenský konflikt trvá od roku 2014, kdy šíité obsadili Saná a postupovali pak dále na jih.

Jemenská vláda teď podle šéfa tamní diplomacie trvá na tom, že se nezříká mírového procesu. Delegace se k jednání podle něj vrátí teprve tehdy, až rebelové přestanou mít námitky vůči mírovému plánu OSN.

„S iniciativou souhlasíme. Nyní opouštíme oblast bratrského státu Kuvajt, ale z rozhovorů se nestahujeme," uvedl Michláfí. „Vrátíme se kdykoli, klidně i hodinu po našem odjezdu, jestliže druhá strana bude souhlasit s podpisem dokumentu, který předložil zmocněnec OSN," dodal.

Zvláštní vyslanec OSN pro Jemen Ismáíl šajch Ahmad navrhuje, že povstalci opustí tři hlavní města, která ovládají, včetně metropole Saná. Následně by se měly vést rozhovory o vytvoření vlády, která bude zahrnovat i zástupce rebelů. S tím ale šíitští povstalci nesouhlasí.

Témata:  Jemen Kuvajt

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy