Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Bálkaně mají problém: Násilí páchané na uprchlících značně roste

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Bělehrad - Server BalkanInsight s odvoláním na informace humanitární organizace Lékaři bez hranic (MSF) dnes varoval, že od jara na Balkáně zesílily násilné útoky proti uprchlíkům a migrantům.

Server uvádí, že běženci mají největší problémy v Maďarsku, Makedonii a Bulharsku. „Od května jsme zaznamenali zvýšení násilí vůči migrantům vracejícím se z Maďarska. Více než stovka lidí vyhledala naši pomoc kvůli utrpěným zraněním," řekl představitel MSF v Srbsku pro humanitární záležitosti François Tillette de Mautort.

Na rozdíl od dřívějška jsou podle něj mezi zraněnými i ženy a děti. „Migranti jsou zraňováni pěstmi, bitím, holemi, slzným plynem, elektrickými šoky, ale bývají i pokousáni psy," popisoval.

Lidé podle něj dál míří k maďarské hranici – a to i přes její posílené ostraze. Po cestě se ale setkávají s většími problémy. V Makedonii podle něj mají největší potíže s násilím ze strany převaděčů a v Bulharsku a Maďarsku s policií a armádou.

Podle jeho přesvědčení zpřísněné hlídání hranic stěží zastaví proud migrantů. "Uzavření hranic lidi od migrace neodradí. Učiní je jen zranitelnějšími a víc je vydá do rukou pašeráků," zdůraznil.

Jsou také zprávy o násilných sexuálních útocích na uprchlíky a migranty v Makedonii, řekl rovněž představitel Lékařů bez hranic.

Organizace by podle jeho slov chtěla operovat v Bulharsku, ale přístup do této země je pro humanitární pracovníky a pracovníky nevládních organizací obtížný.

Témata:  uprchlíci Lékaři bez hranic Bulharsko

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 14:44

Hamás zvažuje izraelský protinávrh ohledně možného příměří v Pásmu Gazy

Palestinské militantní hnutí Hamás v sobotu nad ránem prohlásilo, že zvažuje izraelský protinávrh ohledně možného příměří v Pásmu Gazy a propuštění rukojmí. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy