reklama

Evropské agentury zabývající se vymáháním práva podle britského listu The Independent varují, že IS využívá děti bojovníků a sebevražedných atentátníků, které cvičí k boji. Na propagandistických džihádistických videích vystupují i děti mladší čtyř let, které hrají roli katů.

Počet takových dětí se teď může podle odborníků ještě zvětšit, protože rodiče odcházející bojovat v řadách IS sebou přivádí i své děti, další generaci extremistů navíc rodí „džihádistické nevěsty". Ve své výroční zprávě o terorismu v Evropské unii Europol uvedl, že děti vychovávané podle pravidel této skupiny se těší „zvláštnímu zájmu".

Děti vycvičené džihádisty budou pro Evropu nebezpečné

„Ve své propagandě IS často ukázal, že cvičí tyto nezletilé, aby se stali příští generací zahraničních teroristických bojovníků, což může představovat budoucí ohrožení bezpečnosti členských států," píše se ve zprávě Europolu. Navrátilci by mohli udržovat teroristickou hrozbu prostřednictvím poskytování pomoci, fundraisingu, náboru a další radikalizační činnosti, navíc mohou sloužit jako vzor pro budoucí džihádisty.

Podle anti-teroristické nadace Quilliam v chalífátu žije více než 50 dětí z Velké Británie, podle materiálů se na území IS nachází také asi 31 tisíc těhotných žen. Mezi těmito dětmi je i Isa Dare, který v propagandistickém videu, které bylo zveřejněno v únoru, vyhodil do povětší auto, ve kterém seděli tři vězni. „Budeme zabíjet nevěřící," vyhrožoval chlapec, který a sobě měl vojenské maskáče a čelenku s logem IS. Do Sýrie jej jeho matka vzala o čtyři roky dříve.

Děti jsou cesta k dlouhodobému úspěchu IS

Analytici podle listu The Independent tvrdí, že představitelé IS vidí děti jako způsob, jak zajistit skupině dlouhodobý úspěch, navíc z nich prý budou lepší a více smrtící bojovníci, protože jejich indoktrinace a necitlivost vůči násilí je v nich pěstována už od kolébky. Skupina aktivistů, která džihádisty sleduje ve městě Raqqa a která dokumentuje napáchaná zvěrstva, netají obavy, že i kdyby byl IS poražen, jeho mladí rekruti by mohli pokračovat v krvavých pokusech a navazovat na chalífát. I proto jsou tyto děti označovány za „ztracenou generaci".

Nikita Maliková, vedoucí vědecká pracovnice z nadace Quilliam, uvedla, že jsou tyto děti používány jako součást strategie teroristické skupiny. „Představují bezprostřední hrozbu, které je velmi dlouhodobá," tvrdí. Dodává, že vzdělávací indoktrinace IS zvyšuje nenávist vůči Západu a označuje všechny ostatní státy nelegitimní. „Tyto děti nebudou mít přístup k vzpomínkám nebo k jakýmkoliv jiným myšlenkám," varuje.

Mláďata chalífátu vystupijí i v propagandistických videích

Pokud se IS podaří porazit, tyto děti se ve velkých počtech budou vracet do Evropy. „Mnohé z nich nebudou vědět nic o Británii, ale současná právní úprava říká, že Spojené království má vůči nim jako občanům odpovědnost. Je to velmi složitá situace," řekla Maliková.

Děti jsou také stále častěji zachycovány na propagandistických videích, kde jsou označovány jako „mláďata chalífátu", často jsou zobrazována třeba jejich povinná vojenská cvičení. Nejmladším „vojákům" je okolo čtyř nebo pěti let, v propagačních materiálech se ale objevují i děti mladší. Některé děti za „domácí úkol" na videích podřezávají panenky nebo plyšové medvědy.

Dívky jsou vzdělávány zvlášť 

IS připravuje k boji pouze chlapce, dívky jsou vzdělávány odděleně a učí se, jak vařit, uklízet a podporovat jejich budoucí „manžele-džihádisty". Vše v souladu se šaríou, jak ji si ji IS vykládá. Zpráva Europolu uvádí, že děvčata ještě nemají dovoleno bojovat, ale jsou vyškolena, aby vychovávala své děti v souladu s ideologií IS - s příslibem „respektu a náklonnosti" ze strany mužských příbuzných. Dívky jsou podporovány, aby přijaly smrt budoucích manželů a synů, kteří jsou připraveni účastnit se bitev a teroristických útoků od mladého věku.

Podle zprávy Centra boje proti terorismu za tok v boji za IS padlo nejméně 89 dětských vojáků, a t především v Sýrii a Iráku. Nejčastěji umírali jako řidiči automobilů napěchovaných výbušninami při útocích na vojenské a jiné bezpečnostní cíle, další zemřeli při sebevražedných útocích proti civilnímu obyvatelstvu.

V řadách IS bojuje asi 5 tisíc Evropanů

Europol odhaduje, že do zón konfliktu v Sýrii a Iráku odcestovalo více než 5000 evropských občanů - především kvůli boji v řadách IS. Tento tok se však v poslední době zpomalil kvůli zvýšeným protiteroristickým opatřením a zintenzivnění leteckých úderů. A také v souvislosti se sérií vojenských porážek džihádistů.

Agentura také varovala, že i když IS uprchlické cesty do Evropy „systematicky" nevyužívá, teroristé se mezi migranty pomocí padělaných dokladů skrývají. „Skutečné a bezprostřední nebezpečí" pak prý znamenají sunnitští muslimové z řad syrských žadatelů, kteří jsou náchylní k radikalizaci, jakmile se ocitnou v Evropě.