Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Média zkreslují informace, varuje britský think tank. Dá se to dokázat po každém teroristickém útoku, tvrdí

Islamisté, ilustrační fotografie
Islamisté, ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto Al-Jazeera

Londýn – Po sérii teroristických útoků a napadení v Evropě se opět rozpoutala diskuze ohledně role, kterou v násilnostech sehrál islám. Douglas Murray z konzervativního britského think tanku Henry Jackson Society, který se zabývá zahraniční politikou a lidskými právy, na serveru britského deníku The Spectator varuje, že jsou informace v médiích zkreslená.

Murray tvrdí, že po každém teroristickém útoku se objeví lidé, kteří tvrdí, že islám s nimi nemá nic společného, jejichž tvrzení následuje „muslimská dobrá zpráva", ve které mezinárodní média upozorňují na projev dobré vůle ze strany muslimů.

V případě vraždy kněze ve Francii to podle Murraye byla zpráva o solidaritě ze strany muslimů, kteří se ve Francii a Itálii připojili ke mši za tohoto zavražděného kněze. Murray ale upozorňuje, že na základě informací, které zjistil, lze tvrdit, že většina z těchto muslimů patřila ke hnutí Ahmadíja.

Toto hnutí vzniklo v 80. letech 19. století. V indickém Paňdžábu jej založil Mirza Gulám Ahmad, který prosazoval umírněný džihád – tedy slovy a modlitbami, nikoliv se zbraní v ruce. K tomu podle něj mělo dojít jen v těch nejkrajnějších případech.

Murray ale varuje, že ostatní muslimové členy této sekty „často považují za muslimy a po celém světě je odsuzují". Tito muslimové jsou přitom podle něj „za většinou pozitivních kroků muslimských komunit v Evropě".

To dle jeho slov dokazuje i fakt, že během mše v Rouenu, kde ke vraždě kněze došlo, muslimové vyvěsili i svůj ahmadíjánský prapor, na kterém stálo motto skupiny: „Láska pro všechny. Nenávist pro nikoho." Murray ale dodává, že západní média tento fakt nezmiňovala – a neuvedla tak, že se mše účastnili muslimové, kteří jsou v rámci své víry stíháni a považováni za minoritu.

Témata:  Islám muslimové terorismus

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy