Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zaměstnanec FBI se přiznal, že je čínským agentem

FBI
FBI
Foto: FBI **www.fbi.gov**

Washington – Americký občan narozený v Číně se přiznal, že pracoval několik let pro Peking jako špion. Pracoval jako technik amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI).

Muž, který v úřadu pracoval jako technik téměř dvě desetiletí, se přiznal, že poskytoval čínské vládě citlivé informace. Za ohrožení národní bezpečnosti mu hrozilo až deset let vězení, na základě dohody s prokuraturou si však odsedí snížený trest, informoval list The New York Times.

Chun uvedl, že svých činů velmi lituje. Na základě přiznání a vzájemné dohody pro něho prokuratura požaduje 21 až 27 měsíců vězení.

Kun Shan Chun (46) pracoval pro FBI jako počítačový technik od roku 1997. V roce 2011 jej podle soudních dokumentů během návštěvy Francie a Itálie kontaktoval jistý úředník čínské vlády a získal jej pro spolupráci.

Od té doby Chun opakovaně předával své spojce tajné informace. Vyzradil například organizační strukturu FBI či identitu a plán cesty jednoho z tajných agentů. Za odměnu dostával podle americké prokuratury peníze a odměny v podobě zahraničních cest.

Čína případ dosud nekomentovala.

Témata:  USA FBI Federální úřad pro vyšetřování (Federal Bureau of Investigation) Čína

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy