Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Proč v mé zemi mluvíte uprchlicky? Nadávky a násilnosti na migrantech v Británii se stupňují

Velká Británie
Velká Británie
Foto: Pixabay

Londýn – Z Velké Británie po referendu přichází stále nové zprávy o útocích na přistěhovalce ze zemí Evropské unie. Nově zveřejněné statistiky ukázaly, že nejde jen o náhodu, ale že počty útoků z nenávisti proti cizincům opravdu rostou – průměrně o 57 procent.

Počet útoků roste podle Národní rady policejních ředitelů především tam, kde lidé nejvíce hlasovali pro brexit. Například v oblasti Lincolnshire, kde pro odchod z EU hlasovalo 75 procent voličů, zaznamenala policie nárůst trestných činů z nenávisti o 191 procent ve srovnání s loňským rokem.

Strach ale panuje i v komunitě v Corby v oblasti Northamptonshire. I tam podle přistěhovalců roste nenávist namířená proti cizincům. Dokládá to i příběh Litevky Liny Varanaviciute, která v Británii žije už osm let.

Pro pořad BBC Newsnight popisovala, jak v jedné z tamních restaurací mluvila se svou babičkou rodným jazykem, za což to pěkně schytala. Po tomto činu prý má žena strach, protože se už v zemi „necítí bezpečně".

„Mluvila jsem se svou babičkou z Litvy naším jazykem, když mi někdo do tváře chrstl Coca-Colu a nadával mi. Křičel: Ty zku*vený uprchlíku, proč v mé zemi mluvíte uprchlicky?" popsala incident žena s tím, že se jí nikdy předtím nic podobného nestalo.

„Mám tři děti, které anglicky hovoří lépe než litevsky. Jsou to těžké časy, Musíme se rozhodnout. Myslím, že tady už to pro nás není bezpečné," přiznala.

Tamní vláda už oznámila, že připravuje opatření pro boj proti trestným činům z nenávisti, ale nad hlavami migrantů stále visí mrak nejistoty, a to i nad těmi, kteří se do země v minulosti přistěhovali legálně. Práva občanů EU, kteří žijí ve Velké Británii nejsou po brexitu nijak garantována, toto téma nyní bude součástí jednání s Evropou.

Témata:  Velká Británie EU Brexit

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy