Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ÚTOK NA EU, DESÍTKY MRTVÝCH v BRUSELU: Na belgickém letišti se odpálili teroristé, střílelo se. K výbuchům došlo i v metru

Hala letiště Zaventem po výbuchu
Hala letiště Zaventem po výbuchu
Foto: Reprofoto YouTube

Brusel – Bruselským letištěm Zaventem otřásly dva výbuchy. Tamní média informují o tom, že zemřelo nejméně 13 lidí. Proč k výbuchům došlo, zatím není jisté. Objevily se však nepotvrzené zprávy odkazující na očité svědky, kteří před explozí údajně slyšeli výstřely a arabské výkřiky.

K výbuchu došlo podle serveru The Express kolem 8:00 u pobočky jedné z amerických teleckých společností American Airlines. Podle zatím nepotvrzených informací by jeden z výbuchů měl mít na svědomí sebevražedný atentátník.

#BreakingNews Suspected terror attack hit #Brussels airport.Multiple explosions in the terminal area. pic.twitter.com/bZ5GDLWJmP

— Julian Röpcke (@JulianRoepcke) 22. března 2016

 

Guvernér bruselského regionu Rudi Vervoor uvedl: „Došlo k výbuchu na letišti, jistě bude aktivován nouzový plán." Belgie už zvýšila stupeň teroristické hrozby na nejvyšší úroveň, píše AFP

Při explozích zemřelo 13 lidí a 35 bylo vážně zraněno, další stanice informují až o 20 obětech a 100 zraněných, jde však o nepotvrzené informace. České úřady prozatím nemají informace o tom, že by při výbuších na letišti v Bruselu byli zraněni nebo zabiti čeští občané.

+++ Eil: Explosionen am Flughafen #Brüssel. Erstes Video! +++ #Brussels @BILD pic.twitter.com/cjp8BmFoDg

— Alexander Blum (@boulevard_blum) 22. března 2016

 

„Stál jsem ve frontě a slyšel jsem výbuch a viděl kouř. Viděl jsem, jak lidi panikaří a běží směrem k východu. Pak mnohem blíž u mě nastala druhá exploze. Všichni v panice upustili letiště, většina tam nechala všechna zavazadla," cituje server Express očitého svědka.

„Měl jsem zrovna přestávku a slyšel jsem a cítit jsem velký výbuch - máme odtud výhledem do odletové haly a viděl jsem oblak kouře ven. Okna jsou úplně roztříštila. Lidé utíkali ven v šoku. Nevypadá to dobře," cituje BBC očutého svědka Nielse Caigna, který na letišti pracuje.

11 погибших и около 20 раненых, передает Bloomberg. #Brussels https://t.co/VRl3NQChbo pic.twitter.com/DQcsQNUeHn

— Insider.Pro (@InsiderPro_Ru) 22. března 2016

 

Objevily se také zprávy, že před explozí byly slyšet výstřely a arabské výkřiky, ani tyto informace však oficiálně potvrzeny nebyly.

"Nechoďte na letiště - letiště je evakuováno. Vyhněte areálu letiště. Lety byly zrušeny," uvedlo na svých twittwerových stránkách letiště.

Zastavena také byla vlaková doprava směrem k letišti, uvedla BBC. Zrušeny byly všechny lety. Letadla mířící na letiště byla odkloněna na okolní letiště.

Později se objevila informace, že k dalšímu výbuchu došlo v bruselském metru ve stanici Maelbeek a dalších dvou stanicích. V blízkosti této stanice se nachází některé úřady EU, uvedla BBC. Belgická média informují dokonce o třech výbuších. metro proto bylo úplně zastaveno. Celé metro bylo evakuováno. Tamní televize informuje o 10 mrtvých.

Evropská komise oznámila zaměstnacům evakuaci některých svých objektů, v budově Evropské rady přes ulici byla zrušena všechna plánovaná jednání.

Explosión metro maalbeek pic.twitter.com/9KIEhLMOin

— Serge Massart (@massart_serge) 22. března 2016

 

Média spojují výbuchy s nedávnám zatčením teroristy z Paříže Salaha Abdeslama. belgické úřady po jeho zadržení přijala přísnější opratření, obávaly se totiž možné odplaty.

Belgický premiér Charles Michel na Twitteru uvedl: "Federální vláda situaci bedlivě sleduje. Absolutní přednost mají na oběti a úsilí při pomoci na letišti."

K věci se také vyjádřil britský premiér David Cameron. "Jsem šokován a znepokojen situací v Bruselu," napsal na Twitteru.

 

Situaci monitorujeme...

Témata:  Belgie výbuch teroristické útoky v Belgii

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy