Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Arabové se vysmáli Islámskému státu. Natočili tohle VIDEO

Islámský stát
Islámský stát
Foto: Reprofoto YouTube

Do boje proti Islámskému státu se zapojují nejen vojáci, ale i různí zpravodajci, špioni a dokonce i hackeři. A jak ukazuje server The Economist svou troškou do mlýna přispívají i baviči a karikaturisté – často přímo z míst, která džihádisté okupují.

Server zveřejnil videa, která kolují na sociálních sítích a která zesměšňují propagandu Islámského státu. Autoři svůj výtvor pojmenovali Bighdaddy show s odkazem na zakladatele a vůdce Islámského státu Abú Bakra al-Bagdádího.

V jednom videu například autoři parodují reklamu na tyčinku Snickers. „Ramadán je měsíc, ve kterém jsou hříchy odpuštěny a srdce jsou naplněna... láskou," káže na videu radikál. Jeho slova ale v publiku maskovaných mužů a zahalených žen vyvolají zmatek. „Není žádný rozdíl mezi Araby a Západem, s výjimkou zbožnosti," pokračuje kazatel. Pak mu ale někdo hodí sezamovou tyčinku. „Je to lepší?" „Sakra lepší," odpoví kazatel a rázem volá po bombardování a ničení. „Když máš hlad, nejsi to ty," zazní v závěru videa.

„Nezapomeňte lajkovat, sdílet a komentovat video, jinak přísahám Bohu, že vás všechny popravíme," vyhrožuje ve snímcích Bighdaddy. Jak připomíná Economist, nejde o první satiru utahující si z Islámského státu, show však mistrně vykresluje IS jako organizaci klaunů se zbraněmi a směšným přístupem k náboženství.

Zdroj: YouTube

V dalším dílu je v záběru vidět vězeň v oranžovém stejnokroji, který klečí na poušti, nad ním se tyčí džihádista celý v černém a s nožem v ruce. Video vypadá jako animovaná verze propagandistických snímků IS, na kterých jsou popravováni vězni. Tento „animovaný" zajatec však smrti unikne, jeho katovi se totiž začne chtít na záchod.

Videa si získávají popularitu i na Blízkém východě, facebookové stránky show nasbíraly více než 200 tisíc lajků a videa viděl v průměru více než milion lidí. Bighdaddy v nich napříkald slibuje osvobodit Andalusii od býčích zápasů, Washington od Bílého domu a Irák od Iráčanů.

Kdo za projektem stojí není jasné. Správce facebookové stránky show poskytl serveru rozhovor, přál si ale zůstat v anonymitě. Uvedl však, že je facebooková stránka spravována skupinou dobrovolníků - aktivistických právníků, novinářů a grafiků z celého arabského světa – včetně těch, kteří žijí přímo na území okupovaném IS.

Videa jsou vytvářena v arabštině a opatřena anglickými titulky, některé vtipy se tak mohou ztrácet v překladu. I přesto jsou videa velmi populární, nejvíce příznivců prý mají v Iráku. Tvůrci získávají zpětnou vazbu od diváků, což jim umožňuje o jisté míry komunikovat.

Zvěsti o tom, že je skutečný Bagdádí mrtev, jsou podle tvůrců nedůležité. „I když zabijete Bagdádího, bude tam někdo jiný. Musíte zabít celou tu myšlenku," vysvětlují autoři projektu.

Témata:  Islámský stát muslimové vtipy

Aktuálně se děje

16. května 2024 10:25

Expert: Ficova ochranka selhala. Kulkám uhýbala, namísto aby premiéra bránila

Bývalý slovenský policejní prezident Štefan Hamran byl jednáním ochranky postřeleného slovenského premiéra Roberta Fica zaskočen. Uvedl to v rozhovoru pro Dennik N. Pro RTVS uvedl, že na vině je selhání ochranky.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy