Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Rusku se našly nové spisy Heinricha Himmlera

Heinrich Himmler
Heinrich Himmler
Foto: Reprofoto

Moskva/Berlín - Další deníky jednoho z bývalých pohlavárů fašistického Německa Heinricha Himmlera se našly v centrálním archivu ruského ministerstva obrany v Podolsku u Moskvy.

Záznamy z let 1938, 1943 a 1944, o nichž se myslelo, že jsou už nenávratně ztracené, se podařilo objevit pracovníkům Německého historického institutu (DHI) v Moskvě společně s ruskými odborníky.

Jedná se o více než 1000 strojopisných stránek. Říšský vůdce SS na nich zaznamenával všechno možné - politiku a banality, soukromý život a smrt milionů lidí. "Večeře v kasinu státní policie, rozhovor s plukovníkem, projížďka ghettem," zapsal si například druhý nejmocnější muž nacistického Německa po Adolfu Hitlerovi k návštěvě varšavského ghetta 9. ledna 1943.

"Výborně jsem se najedl v Buchenwaldu," poznamenal si zase Himmler po prohlídce tamního koncentračního tábora.

"Ráno. Navštívil jsem Sobibor, prověřil efektivnost fungování plynových komor. Večer. Zúčastnil jsem se banketu pro důstojníky SS," napsal jindy po inspekci dalšího vyhlazovacího tábora.

V podolském archivu už byly už dříve objeveny jiné Himmlerovy deníky z let 1941, 1942 a 1945. Tyto a další dokumenty získalo Rusko jako válečnou kořist po porážce Německa ve druhé světové válce.

Témata:  Rusko Heinrich Himmler

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 16:59

Asii zasáhlo extrémní počasí. Teploty zabíjí desítky lidí

Thajské úřady varovaly ve čtvrtek před novou vlnou veder, v důsledku kterých v této zemi přišlo od začátku roku o život už nejméně 30 lidí. Podle agentury AP se extrémní vedra očekávají v metropoli Bangkok, ale také na severu a severovýchodě země. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy