Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islámský stát oslavuje vraždu v Londýně

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Londýn - Devatenáctiletý norský občan somálského původu ubodal ve středu večer v centru Londýna Američanku a zranil nožem dalších pět lidí, než jej policie zneškodnila paralyzérem. Britský bulvár informuje, že jeho čin vyvolal nadšení mezi příslušníky Islámského státu.

K útoku došlo ve středu v půl jedenácté večer tamního času. Žena ve věku asi 60 let zemřela, zraněny byly dvě další ženy a tři muži. Zavražděná je Američanka, zranění pocházejí z Británie, Austrálie, Izraele a USA.

Michael S. Smith II, odborník pracovní skupiny amerického Kongresu v oblasti terorismu, informoval, že se zprávy o útoku od časných ranních hodin britského času šíří po sociálních sítích - především na účtech napojených na Islámský stát.

Na sociálních sítích se dle britských serverů The Sun a Daily Mail objevily zprávy oslavující tento útok. A to i přesto, že policie motiv útočníka zatím nezveřejnila. Uvedla sice, že mohlo jít o terorismus, poukazovala však spíše na duševní stav pachatele.

List Daily Mail napsal, že „policie potvrdila, že nemá důvod se domnívat, že muž – devatenáctiletý norský státní příslušník somálského původu – byl zradikalizován".

To ale radikálům - zdá se - vůbec nevadí. „Je pěkné probudit se a přečíst si takovou zprávu," oslavují příznivci IS na Twitteru incident. Na arabsky psaném účtu se pak objevily fotografie místa činu s popiskem: „A tady máte obrázek místa, kde k ubodání došlo, Russell Square v centru „křesťanského světa" v Londýně".

Témata:  Islámský stát Velká Británie útok muže s nožem v Londýně

Aktuálně se děje

16. května 2024 21:40

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Volodymyr Zelenskyj na jednání v Praze. (7.7.2023)

Zelenskyj nešetří Západ. Zmínil strach z porážky Ruska na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev.