Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nevycházejte z budov, varuje Brusel své obyvatele

Belgie, Brusel
Belgie, Brusel
Foto: Pixabay

Brusel - Zaměstnanci institucí EU v Bruselu dostali varování, aby po dnešní sérii výbuchů neopouštěli kanceláře, nebo aby zůstali doma. Oficiální bilance explozí zatím není k dispozici, média hovoří už o 13 obětech.

Belgické krizové středisko mezitím podle Reuters vyzvalo obyvatele, aby zůstali tam, kde jsou. Podobnou výzvu učinilo i bruselské letiště, odkud lidé po výbuších utekli mimo jiné i na letištní plochu.

Belgie si přitom teprve v pátek oddychla poté, co bezpečnostní síly zranily a zajaly Salaha Abdeslama, jednoho ze spolupachatelů loňských teroristických útoků v Paříži. Média v pondělí uváděla, že Abdeslam se pro vyšetřovatele stal "zlatým dolem" informací o islamistických radikálech.

Záběry na internetu i v televizi ukazovaly lidi prchající od terminálu s vyraženými okny, z nichž se ještě valil černý dým, zmatek v odletové hale, stovky pasažérů evakuovaných přímo na letištní plochu i dlouhou řadu cestujících s kufříky na kolečkách, jak pěšky míří po uzavřené silnici z uzavřeného letiště zpět do města.

Přibližně o hodinu později se podobný tmavý dým vyvalil z vchodu stanice metra Maalbeek doslova pár metrů od budov Evropské komise. Výbuch, který si vyžádal životy zřejmě nejméně dvou lidí, zastavil celý systém metra, o něco později bruselský dopravní podnik oznámil přerušení práce celé hromadné dopravy ve městě.

Z Belgie dodnes odešlo podle údajů belgického ministerstva spravedlnosti 441 zradikalizovaných muslimů bojovat za ISIS, což je v přepočtu na počet obyvatel největší podíl v EU. 117 z nich se do Belgie již vrátilo.

Nejde jen o belgický problém. Státy jako Francie, Německo či Rakousko čelí obdobným vnitrobezpečnostním hrozbám. Belgické složky jsou dlouhodobě kritizovány za slabý a nedůsledný postup vůči šíření islamismu v Belgii. Například v posledních desetiletích umožnily vznik ghett, která jsou místem silné radikalizace mezi místními muslimy.

Témata:  EU Belgie teroristické útoky v Belgii

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.