Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brusel zaspal, píšou analytici. Teroristická síť je tam tvrdě usazena

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto internet

Brusel – Dnes dopoledne Bruselem otřáslo několik výbuchů během toho, co belgický federální prokurátor již potvrdil jako sebevražedné bombové teroristické útoky. K situaci se na sociální síti již vyjadřují analytici z celého světa.

Thomas Hegghammer z norského výzkumného institutu Forsvarets forskningsinstitutt uvedl, že události v Bruselu jsou velmi neobvyklé, jelikož se odehrály v těsném sledu po tvrdých zákrocích proti terorismu – dle jeho slov to ukazuje, že teroristická síť zde je silná a již byla připravena zasáhnout.

.@Hegghammer Agreed. As @ambalbi said the recent arrests could have triggered panic with networks and sped up existing plans.

— Suraj Lakhani (@surajlakhani) 22. března 2016

 

Suraj Lakhani ze Sussexské univerzity, který se soustředí na radikalizaci a extrémismus ve Velké Británii, s Hegghammerem souhlasí a dodává, že nedávná zatčení mohla v teroristické síti způsobit paniku a urychlit tak již existující plány.

Sebastian Gorka, americký expert na boj proti terorismu, pro stanici Fox News uvedl, že „Brusel je pro bojovníky svaté války v Evropě nesmírně důležitým cílem." Uvedl také, že existuje rozsáhlá sít lidí, kteří se snaží udržet teroristy v centru Evropy.

"ISIS has [recruited] more than 6,000 westerners...perfect to be reintegrated into Europe." @SebGorka #Brusselshttps://t.co/QeBUzr0QAI

— FOX & Friends (@foxandfriends) 22. března 2016

 

Varuje také, že skupina Islámský stát má ve svých řadách více než 6 000 lidí ze Západu. Ti jsou dle něj „perfektní k tomu, aby byli do Evropy znovu integrováni jako spící agenti" a čekali na svou příležitost k útoku.

Témata:  terorismus Belgie teroristické útoky v Belgii

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 20:49

Bělorusko tvrdí, že úspěšně zabránilo pokusu o dronové útoky z Litvy

Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy