Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko a separatisté chystají na Donbasu masivní útok, tvrdí server

Ukrajinská armáda
Ukrajinská armáda
Foto: mil.gov.ua **www.mil.gov.ua**

Kyjev – Na východě Ukrajiny se něco chystá. Separatisté podporování Ruskem se podle serveru Ukraine Today připravují na masivní útok na Donbasu.

Server s odvoláním na informace ukrajinské vojenské rozvědky píše, že separatisté připravují těžké zbraně a doplňují zásoby munice. „Kombinované rusko-separatistické okupační síly se chystají na rozsáhlou ofenzívu v blízkosti Avdiivky, Zaitseve, Opytne a takzvaného Svitlodarského výběžku," píše server.

Vadym Skibitsky, zástupce rozvědky, řekl novinářům na briefingu v Kyjevě, že „radikálové přesunují těžké zbraně do kontaktní linie, posilují svoje pozice a doplňují arzenál munice". Situace v oblasti je podle něj velmi napjatá.

„Nepřítel také provádí tréninkové bitevní operace svého armádního sboru v rámci integrovaného systému ruských ozbrojených sil," dodal Skibitsky.

Podobnou zprávu dnes na sociálních zveřejnil i poslanec KSČM Zdeněk Ondráček, který východ Ukrajiny v lednu navštívil. Podle něj je ale situace v oblast naprosto opačná, útok dle něj chystá ukrajinská armáda za podpory USA.

„Nechci kazit dovolené a prázdniny, ale z Ukrajiny přicházejí varovné zprávy o připravovaném útoku Ukrajinské armády s podporou USA na Donbas a příhraniční oblasti Ruska. Cílem masivního útoku s podporou letectva (tedy i bombardování měst), a za možného použití chemických zbraní, není jen zatáhnout Rusko do otevřeného vojenského konfliktu, ale zejména poškodit kandidáta na amerického prezidenta, který by v případě zvolení mohl usilovat o narovnání vzájemných vztahů. To by však bylo proti zájmům zbrojařských firem v USA. Jedině válka v Evropě a masivní dodávky zbraní, za které se platí, mohou zachránit jejich krachující ekonomiku. Podle všeho lze útok očekávat mezi 10. - 12. srpnem, nebo nejpozději začátkem září tohoto roku. Doufám, že nic z toho se nevyplní. Buďme však bdělí, velmi bdělí protože už nejde jen o Ukrajinu!" napsal Ondráček. Z jakého zdroje informace pochází, ale neuvedl.

Témata:  Ukrajina Ukrajinská krize Zdeněk Ondráček

Aktuálně se děje

10:59

Korupce v Rusku. Šojgu přijde o náměstka, soud ho poslal do vazby

Ruskem otřásá korupční aféra na nejvyšších místech. Moskevský soud ve středu poslal do vazby náměstka ministra obrany Sergeje Šojgua. Timur Ivanov byl zadržen v úterý pro podezření z braní úplatků, za což v případě odsouzení hrozí až 15 let vězení. O případu informují ruská média. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy