Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Počet zbraní prodaných na Slovensku se zvyšuje, zbrojních průkazů ale ubývá

Zbraně
Zbraně
Foto: Pixabay

Bratislava - Počet prodaných zbraní na Slovensku se zvyšuje. Za posledních pět let si jich Slováci pořídili kolem 50.000, informoval server bulvárního deníku Nový Čas.

Ve srovnání s rokem 2010 ale loni výrazně klesl počet vydaných zbrojních průkazů. Podle odborníků se počet zbraní mezi lidmi může se zhoršující se bezpečnostní situací nadále zvyšovat.

Napjatá situace v Evropě po vlně teroristických útoků z poslední doby se projevila i na zájmu Slováků o střelné zbraně. Meziročně se jich prodalo podle odborníka Lukáše Hrnčiarika o 20 procent více. Na vyšší prodej ale nemá vliv výhradně bezpečnostní situace, upozornil Hrnčiarik. Na Slovensku je totiž stále oblíbenější i sportovní střelba.

Kromě zbraní se zvýšil také zájem o další obranné prostředky, například o pepřové spreje či elektrické paralyzéry.

Počet vydaných zbrojních průkazů ale překvapivě klesá. Zatímco v roce 2010 jich policie vydala 155.882, loni jich bylo o 8499 méně, uvedl mluvčí slovenské policie Michal Slivka.

Témata:  Slovensko zbraně

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 13:34

Ramzan Kadyrov má být údajně nevyléčitelně nemocný

Čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi, který je známý svými blízkými vztahy s Kremlem, údajně diagnostikovali nevyléčitelnou nemoc - nekrózu slinivky břišní. S odvoláním na ruský exilový deník Novaja gazeta Evropa o tom v noci na úterý informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy