reklama

"Slyšeli jsme ani ne tak tu ránu, jako spíš utíkající davy lidí, kteří se blížili letištní halou," popsala situaci v telefonickém rozhovoru se zpravodajem ČTK Gabriela Kečkéšová, Slovenka pracující v Evropské komisi.

Být tak blízko podobné události podle ní vůbec není příjemné. "Určitě, samozřejmě jsem se bála. Je to šokující, když vidíte ty prchající lidi, kteří neví, co se děje," poznamenala.

V okamžiku exploze právě procházela letištní bezpečnostní kontrolou. V terminálu, kde se tragédie stala, tedy byla necelých deset minut předtím. V nastalém chaosu byli cestující z budovy evakuováni.

Kečkéšová je tak mezi stovkami lidí, kteří na vývoj situace čekají přímo na letištní ploše. Útok přišel v době, kdy je na Zaventem obvykle značný provoz.

"Uvidíme, jaké budou instrukce personálu," podotkla Kečkéšová. O něco později se lidé dozvěděli, že mohou z letiště odejít pěšky a vzít si o kus dál taxi. Podobnou cestu už mnozí zvolili hned ráno a televize tak ukazují proud pasažérů, často s kufříky na kolečkách, na opuštěné silnici od letiště.