Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Japonsku si připomínají 71 let od svržení jaderné bomby na Hirošimu

Bombardér Enola Gay, jeho posádku tvořili bombometčík Thomas Ferebee, pilot Paul Tibbets, navigátor Theodore
Bombardér Enola Gay, jeho posádku tvořili bombometčík Thomas Ferebee, pilot Paul Tibbets, navigátor Theodore "Dutch" van Kirk a druhý pilot Robert Lewis
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Hirošima (Japonsko) - Japonsko si dnes připomíná už 71. výročí shození jaderné bomby na Hirošimu. Zvony se ve městě rozezněly tradičně přesně v 08:15 místního času (01:15 SELČ), kdy americký bombardér B-29 - nazvaný Enola Gay - způsobil městu zkázu apokalyptických rozměrů.

První nasazení této ničivé zbraně v dějinách připravilo během následujících měsíců o život zhruba 140.000 lidí.

Minutu ticha věnovalo památce obětí asi 50.000 účastníků vzpomínkové ceremonie. Starosta Hirošimy Kazumi Macui v projevu vyzval státníky z celého světa, aby se řídili příkladem amerického prezidenta Baracka Obamy, který jako první hlava státu USA letos v květnu město navštívil.

Přítomen dnes byl i japonský premiér Šinozó Abe, který prohlásil, že učiní, co je v jeho silách, aby přispěl k dosažení toho, aby se svět zbavil všech jaderných zbraní.

Hirošima byla prvním ze dvou cílů jaderných úderů. Další útok na Nagasaki o tři dny později zabil dalších 70.000 lidí a přiměl Japonsko, aby se v závěru druhé světové války vzdalo.

Témata:  Japonsko Hirošima atomová bomba

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy