Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bomba v bruselském metru zabila nejméně 15 lidí, dalších 55 bylo zraněno

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Twitter

Brusel - Dnešní exploze v bruselském metru ve stanici Maalbeek si vyžádala nejméně 15 mrtvých a až 55 osob bylo zraněno. Předtím si dva výbuchy na letišti Zaventem vyžádaly 13 mrtvých a 35 vážně zraněných.

V centru Bruselu byly později slyšet další menší výbuchy, které ale pravděpodobně byly kontrolované. Belgická média napsala, že pyrotechnici odpálili podezřelý objekt v ulici de la Loi poblíž stanice Maalbeek.

Zdroj: YouTube

Provoz městské hromadné dopravy v Bruselu byl přerušen; kromě metra nejezdí ani autobusy a tramvaje. Belgické krizové centrum vyzvalo obyvatele metropole, aby zůstali na místech, kde se právě nacházejí, ať už doma či na pracovišti, a nevydávali se ven. Kromě městské dopravy byl zastaven také provoz vlaků, které odjíždějí z bruselských nádraží či na ně měly přijet. Týká se to i vlaků Eurostar.

Belgické úřady v souvislosti s útoky posílily bezpečnost kolem jaderných elektráren v zemi.

Reportér agentury AP viděl ve stanici metra Maalbeek několik lidí s poraněními obličeje. Nejméně dvě osoby byly odnášeny na nosítkách. "Vlaková souprava právě odjížděla ze stanice Maalbeek, když se ozvala velmi hlasitá exploze. Vypukla panika. Ve stanici bylo v tu chvíli množství lidí," citovala agentura AP svědka Alexandrea Branse (32), který měl sám krev v obličeji.

Témata:  Belgie metro teroristické útoky v Belgii

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy