Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Japonský císař přiznal obavy z přibývajících zdravotních potíží

Japonský císař Akihito
Japonský císař Akihito
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Tokio - Japonský císař Akihito přiznal přibývající zdravotní potíže. V předtočeném projevu k národu sdělil, že má obavy, zda bude vzhledem ke svému věku schopen dostát plně svým povinnostem.

Jeho vystoupení bylo předem ohlášeno a spekulovalo se, že dvaaosmdesátiletý císař hodlá aspoň část povinností předat korunnímu princi Naruhitovi. Jak uvedla stanice BBC, abdikaci císař oznámit nemůže, protože podle ústavy nesmí zasahovat do politického dění.

Císař prodělal operaci srdce a léčil se s rakovinou prostaty. Státní televize NHK v červenci oznámila, že Akihito si přeje do několika let odstoupit. Spekuluje se, že by chtěl aspoň část svých povinností převést na korunního prince Naruhita.

"Znepokojují mne potíže spojené s naplněním mých funkcí coby symbolu státu," sdělil císař. Podle sdělovacích prostředků tak nepřímo navrhl změnu zákona, protože ten dosavadní ho nutí zůstat císařem až do konce života. Po Akihitovi dnes s prohlášením vystoupil také premiér Šanzó Abe.

Témata:  Japonsko Akihito

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.