reklama

Přední zastánce odchodu země z EU tvrdí, že nebude podporovat jakousi „odlehčenou formu brexitu". Bývalý šéf konzervativců také nazval ty, kteří Británii kvůli rozhodnutí odejít vyhrožují, za „bandu tvrdě poražených", píše server Express.

Británie platila do bruselské kasy za poslední rok čistý příspěvek ve výši asi 8.5 miliardy liber, tedy asi 270 miliard korun. Think-tank Open Europe věří „že je pravděpodobné, že Spojené království bude muset přispívat EU výměnou za přístup na trh".

To je ale podle někdejšího tajemníka pro práci a důchody nepřijatelné. „Hlasovali jsme pro to, abychom si vzali zpět kontrolu. To je velmi jednoduché," uvedl s tím, že zřejmě budou přijata předběžná opatření a že není možné vyjednavačům svazovat ruce.

„Ale když britská veřejnost hlasovala o zpětném převzetí kontroly, bylo jasné, že to znamená kontrolu nad právními předpisy, penězi i hranicemi," uvedl Duncan Smith.

Nový ministr mezinárodního obchodu Liam Fox uvedl, že Británie chce opustit celní unii s cílem umožnit větší flexibilitu při střetu obchodních společností. Duncan Smith k tomu dodal: „Britové neodhlasovali, že chtějí být součástí celní unie. Volili odchod z Evropské unie. A opuštění EU znamená, že její opuštění. Jaký je smysl mít chlapíka jako je Liam Fox, pokud na konci dne není schopen vyjednávat žádné obchodní dohody?"

„Nemůžete uzavírat obchodní dohody, pokud jste součástí celní unie. Proč by Theresa jinak zřizovala takovou pozici, že? Odpověď je, že velmi dobře ví, co chce. Ví, co dělá," dodal Duncan Smith.