Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Napětí na italsko-francouzské hranici roste: Migrační krize zdaleka není u konce + VIDEO

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Paříž – Francie dostala tvrdý políček, který ji připomněl, že migrační krize zdaleka není u konce. Novou krizi vyvolal incident, při kterém se z Itálie do Francie dostalo nelegálně asi 200 migrantů.

Italsko-francouzská hranice u města Ventimiglia byla v pátek místem bouřlivého incidentu, pře kterém do moře kolem skalnaté mělčiny naskákali migranti, kteří se chtěli zoufale dostat do hranice. Francouzské úřady je však ještě o víkendu vrátily zpět do Itálie.

Zdroj: YouTube

Během chaosu dostal jeden z italských policistů infarkt a zemřel, informuje server The Local. Policie proti běžencům použila slzný plyn, aby migranty zahnala zpět. Bezpečnostní složky také zadržely několik členů skupiny „Žádné hranice", která bojuje proti odepření vstupu migrantům.

Skupina si stěžovala, že nedávné snahy italské vlády na pomoc migrantům nejsou dostatečné, do dočasných přístřešků se vejde jen pouhých 360 lidí.

Mezitím francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve ocenil účinnost bezpečnostních sil na hranicích během víkendového incidentu. Slíbil také, že dojde k „totální mobilizaci státních služeb k zajištění bezpečnosti francouzských hranic".

I když se podobné incidenty spojené s migrační krizí nedostaly na přední stránky novin, list Le Figaro poukazuje v poslední době, že k podobným událostem došlo už v červnu na francouzsko-italské hranici. Dění však bylo zastíněno fotbalovým turnajem Euro 2016.

Předseda samosprávy Ligurie, v níž Ventimiglia leží, vyzval ústřední italskou vládu, aby regionu pomohla. Na severozápad Itálie totiž z jihu přichází stále více migrantů, kterým se podařilo překonat cestu přes Středozemní moře ze severu Afriky. Ve snaze dostat se dál do Francie či Británie pak migranti dlouhé měsíce pobývají právě v Ligurii. V cestě dál jim brání střežená francouzská hranice.

Témata:  Francie Itálie uprchlíci

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 12:40

Ukrajinské drony zasáhly dvě ruské ropné rafinerie a vojenské letiště

Ukrajinské drony zasáhly dvě ruské ropné rafinerie a vojenské letiště v rámci rozsáhlého útoku, který Kyjev podnikl v noci na sobotu, uvedl podle AFP zdroj z prostředí tamního resortu obrany.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy