Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Maďarsko řeklo konec. Možná přijme zákon proti uprchlickým kvótám

Plot proti uprchlíkům na srbsko-maďarské hranici
Plot proti uprchlíkům na srbsko-maďarské hranici
Foto: Hungarian Government

Budapešť – Maďarsko možná přijme zákon, který zabrání unii nutit Maďarsko k přijetí nechtěných migrantů. Stane se tak v případě, že se v říjnovém referendu většina Maďarů vysloví proti uprchlickým kvótám EU. Evropská komise trvá na tom, že o přerozdělení migrantů se loni rozhodlo legitimním způsobem a jde proto o právně závazné rozhodnutí.

V maďarských novinách to dnes podle agentury MTI uvedl státní tajemník ministerstva spravedlnosti Pál Völner. Zmiňovaný zákon by byl v platnosti nejméně tři roky. Vynucené přerozdělení uprchlíků by podle něj poškodilo zájmy Maďarska.

Völner i přesto řekl, že celonárodní referendum naplánované na 2. října iniciovala maďarská vláda v zájmu Evropy, nikoli proti ní. Odchod z EU prý Budapešť nezvažuje.

Otázka, na kterou bude asi osm milionů Maďarů moci ve všelidovém hlasování odpovědět, bude znít: „Chcete, aby Evropská unie nařídila povinné přemístění osob bez maďarského občanství do Maďarska bez souhlasu maďarského parlamentu?"

Pokud většina voličů odpoví záporně, bude podle Völnera Maďarsko přijímat uprchlíky pouze se souhlasem parlamentu a podle vlastních vnitrostátních pravidel. Aby bylo referendum platné, musí se ho zúčastnit alespoň 50 procent voličů.

Témata:  Maďarsko EU uprchlíci

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:23

Ukrajina může podle CIA prohrát válku s Ruskem ještě letos

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy