Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko terčem kritiky: Země EU by měly harmonizovat azylové právo, volá eurokomisař

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Berlín - Podle eurokomisaře pro digitální ekonomiku a společnost Günthera Oettingera by měly země EU harmonizovat své azylové právo. A to včetně výše dávek pro lidi, kteří hledají v Evropě ochranu.

"Jako komise navrhujeme, aby byly v EU harmonizovány azylové procedury i právo na dávky pro žadatele o azyl. Pokud by k tomu došlo, nepotřebovali bychom žádné kvóty (pro rozdělování uprchlíků), protože by polevila přitažlivost zemí jako Německo, Rakousko, Dánsko a Švédsko," řekl Oettinger v rozhovoru, který dnes přinesl německý deník Main Post.

"Znamená to, že bychom museli z evropského rozpočtu silněji podporovat země jako Bulharsko a Řecko, kde jsou životní poměry žadatelů o azyl takřka neúnosné. A naopak bychom museli být připraveni snížit v Německu standardy (pro uprchlíky), které na základě ústavy uplatňujeme," řekl politik, kterého do Evropské komise vyslala vláda německé kancléřky Angely Merkelové.

Dokud se nepodaří dosáhnout harmonizace azylového práva, je podle Oettingera třeba dodržet dohodu o rozdělení uprchlíků. Na základě této dohody by Česko mělo přijmout celkem 2691 migrantů.

"Čtyři členské státy, mezi nimi i Česko, byly proti. Ale v demokracii platí většinový princip. Češi nemohou v EU přijímat rozhodnutí, která jim vyhovují, a blokovat ostatní," řekl eurokomisař.

Témata:  EU uprchlíci Česká republika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy