Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Musíme se poučit, jinak terorismus neporazíme, burcuje Clarion Project

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: saharareporters.com

Brusel - Teroristické útoky v Bruselu dnes otřásly celým světem. Americká nezisková organizace Clarion Project, která se zabývá bojem proti extremismu, na svých stránkách zveřejnila tři body, které by si svět měl po útocích v Bruselu uvědomit.

Za prvé organizace upozorňuje, že terorismus je problém, který se dotýká celého světa. Připomíná, že útoky v Bruselu přišly jen tři dny po útocích v Istanbulu, za kterými také stál Islámský stát. Jen během tohoto roku již došlo k útokům islamistických teroristů ve 26 zemích na území Severní i Jižní Ameriky, v Evropě, Asii, Středním východě i Východní Asii.

Za druhé, terorismus podle organizace funguje jen tehdy, když je mu to dovoleno. Toto tvrzení dále vysvětluje: „Terorismus funguje vytvořením velké reakce na vysoce mediálně pokrytou událost. Snaží se v lidech vyvolat ‚teror' tím, že lidem vezme pocit bezpečí a navodí pocit, že lidé mohou být napadeni kdykoliv a kdekoliv."

To přitom podle organizace často vede k tvrdým bezpečnostním opatřením, která ale ještě více dopadají na lidi a ženou je tak do rukou teroristů. Dalším cílem pak je vytvoření konfliktu mezi muslimy a nemuslimy – agresivní reakce plošně proti islámu tak podle organizace teroristům nahrávají.

Za třetí, teror podle organizace neskončí do té doby, než bude poražena celá ideologie islamismu. „Krom vojenských kroků, které je třeba pro poražení násilných skupin podstoupit, je potřeba snaha mezinárodní společnosti o správné označení a intelektuální diskreditaci ideologie, která ospravedlňuje takové hanebné činy – jen tak skončí mezinárodní vlna násilí páchaná jejím jménem."

Témata:  terorismus Belgie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy