Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kvóty na migranty ve vedení firem? Antidiskriminační agentura má jasno

Firmy, ilustrační foto
Firmy, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Berlín – S poměrně radikálním návrhem přišla německá vládní antidiskriminační agentura. Ta by chtěla vytvořit jakési kvóty pro imigranty na vrcholných postech ve firmách – podobně, jako již někde fungují například kvóty na ženy.

Federální antidiskriminační agentura vytvořila v zprávu, podle které by měla být přijata reforma zákona o rovném zacházení, zejména pokud jde o lidi přistěhovaleckého původu. Uvedl to německý list Die Welt, který do materiálu nahlédl.

Jedním z řešení by podle agentury mohlo být zavedení podobného systému, jako jsou kvóty pro ženy, které loni zavedl německý parlament. Tento kontroverzní systém žádá, aby veřejné obchodní společnosti měly v dozorčích radách alespoň 30 procent žen. Tyto kvóty však platí pro podniky s více než 500 zaměstnanci, píše server The Local. Kromě žen by tak firmy mohly mít stanoveno, kolik migrantů mají ve vedení mít.

Další možností by bylo, aby si společnosti stanovily lepší „cíle rozmanitosti". Antidiskriminační agentura napsala, že zákonodárci by měli zavést účinná a „pozitivní opatření", která by do chráněné kategorie v antidiskriminačních zákonech zařadila více lidí.

Agentura rovněž tvrdí, že existuje mnoho „děr" v politice ochrany. Poukazuje na průzkum, podle kterého každý třetí člověk uvedl, že byl v posledních dvou letech diskriminován z důvodu věku, pohlaví a dalších kritérií stanovených v německém právu. Jen šest procent z nich však proti diskriminaci zahájilo právní kroky.

„Lidé postiženi rasismem si stěžují velmi málo," napsala agentura s tím, že to není proto, že by nepociťovali problémy, ale spíše proto, že „to může být prezentováno jako nepřiměřená reakce."

Agentura proto vyzvala k posílení právní ochrany proti diskriminaci a uvedla, že skupiny jako odbory nebo organizacemi zaměstnanců by měly mít větší pravomoc týkající se podávání stížností.

Zpráva agentury má být oficiálně představena v úterý.

Témata:  Německo uprchlíci firmy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:41

Polák předával informace do Ruska, mohly vést k atentátu na Zelenského

V Polsku došlo ve středu k zadržení občana podezřelého z toho, že ruské tajné službě poskytoval citlivé informace, které by potenciálně mohly vést k atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. O případu informovala polská televize TVN24.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy