Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA chtějí v Sýrii otevřít třetí frontu? Jordánsko je na pozoru

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Ammán - USA zvažují, že by v Sýrii byla otevřena třetí fronta. Informace vzbudila pozornost v Jordánku. Podle tamních komentátorů se země nemůže nechat do bojů na jihu Sýrie zatáhnout, aby si udržela stabilitu a bezpečnost.

Americký ministr obrany Ashrton Carter prohlásil, že otevření nové fronty proti Islámskému státu (IS) přispěje k bezpečnosti Jordánska a oddělí navzájem bojiště IS v Sýrii a Iráku.

Komentátor Máhir abú Tajr napsal, že otevření nové fronty změní politickou mapu Sýrie a může mít důsledky pro Jordánsko. Bývalý generál Mamún abú Nuvár řekl listu Ar-Raj, že Jordánsko musí trvat na vytvoření nárazníkové zóny podél své hranice se Sýrií a nevstupovat do bojů. Komentátor Fahd Chitán napsal, že Jordánsko se musí soustředit na ochranu své hranice.

Podle Al-Monitoru je otevření jižní fronty součást americko-ruského plánu koordinace operací v Sýrii, což ale ruské diplomatické zdroje z Ammánu nepotvrdily.

USA a koalice, kterou vedou, se nyní soustřeďuje na dvě části Sýrie - působí v okolí Manbidže u turecké hranice a Búkamálu u hranice s Irákem. Pokud se má otevřít jižní fronta, týkala by se provincie Dará a syrské pouštní oblasti Bádija, sdělil ředitel blízkovýchodního centra pro politiku a média Ámir Sabbajla. "Aktivace jižní fronty znamená změnu bezpečnostní situace v Sýrii i Jordánsku," řekl. Prohlásil, že do této rusko-americké spolupráce musí být Jordánsko začleněno, a to vojensky i zpravodajsky. Řekl ale také, že Jordánsko nemá zájem poslat svou armádu do Sýrie.

V jižní Sýrii působila i fronta An-Nusra, nedávno přejmenovaná na Frontu dobytí Sýrie. Po Carterově ohlášení se z pozic kolem řeky Jarmúk stáhla. Právě tato skupina má být podle zdrojů Al-Monitoru hlavním terčem americko-ruské ofenzivy na jihu Sýrie. Podle armádních zdrojů nové bojiště sníží tlak na Jordánsko, protože bude předzvěstí bojů o těžiště působení IS v Sýrii a Iráku, totiž o Rakku a Mosul.

V Jordánsku je 1,3 milionu Syřanů, z nichž asi polovina jsou registrovaní uprchlíci.

Témata:  Jordánsko Sýrie USA

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 13:25

Důchody se lidem opět zvýší. O kolik by mohly stoupnout?

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy