Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

U Mariupolu se střílí, obě strany se obviňují z nasazení děl a minometů

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.in.ua

Kyjev - Při nových potyčkách s proruskými separatisty v okolí přístavu Mariupol zemřel jeden ukrajinský voják a pět dalších utrpělo zranění. Z porušování příměří a nasazení zakázaných zbraní se obviňují obě strany konfliktu.

Oznámil to dnes armádní mluvčí prezidentské kanceláře Oleksandr Motuzjanyk, který zároveň obvinil separatisty z porušování dohodnutého příměří i na dalších úsecích fronty, v okolí Luhanska a Doněcka, a to i s palbou z děl a minometů.

Epicentrem potyček se stala obec Šyrokyne u přístavu Mariupol, kde "nepřítel vedl bezprecedentně silné dělostřelecké ostřelování z těžkých zbraní", kdy během jediné hodiny na ukrajinské pozice dopadlo 114 dělových a stovka minometných granátů.

Separatisté naopak tvrdí, že vládní síly během uplynulých 24 hodin porušily klid zbraní v 567 případech, a to i palbou z děl ráže 152 a 122 milimetrů.

Konflikt v Donbasu si od svého propuknutí v dubnu 2014 podle odhadu OSN vyžádal přes 9500 životů - vojáků, povstalců i civilistů.

Témata:  Armáda Ukrajina Ukrajinská krize Mariupol

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy