Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecký důstojník utíká ze země. Chce azyl v USA

Turecká armáda (Turkish Army)
Turecká armáda (Turkish Army)
Foto: tsk.tr

Washington - Nezdařený pokus o puč v Turecku má další důsledky. O azyl v USA žádá turecký vojenský důstojník v misi NATO poté, co ho turecká vláda povolala zpět do vlasti.

Turecký důstojník působil v sídle jednoho velitelství NATO v Norfolku ve Virgínii, upřesnili agentuře Reuters dva američtí představitelé. Neuvedli jeho jméno ani hodnost.

Představitel turecké ambasády ve Washingtonu ale řekl, že červencového příkazu Turecka neuposlechl turecký admirál Mustafa Ugurlu. "Odevzdal na základně 22. července svůj průkaz a doklady a od té doby o něm nikdo neslyšel," řekl zaměstnanec ambasády, který si přál zůstat v anonymitě.

Žádost o azyl tureckého důstojníka, pokud se potvrdí, může zvýšit napětí mezi Spojenými státy a Tureckem, které je důležitým spojencem Washingtonu. Ankara již žádá Američany o vydání duchovního Fethullaha Gülena, který žije od roku 1999 v USA a kterého Turecko považuje za zosnovatele pokusu o puč z poloviny července. Washington vydání islámského duchovního Gülena odmítá, dokud mu Ankara nepředloží důkazy o jeho zapojení do zosnování pokusu o puč.

Témata:  Turecko USA Turecká armáda

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 9:18

Pro Rusko by bylo obtížnější pokračovat v invazi na Ukrajinu bez Číny, tvrdí Blinken

Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by pro Rusko bylo obtížnější pokračovat v invazi na Ukrajinu bez podpory Číny. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy