Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruští komentátoři vítají usmíření s Ankarou. Má to ale jeden háček

Moskva
Moskva
Foto: moscow.ru

Moskva - Ruští komentátoři tvrdí, že petrohradská schůzka prezidentů Ruska a Turecka Vladimira Putina a Recepa Tayyipa Erdogana vedla k "rozmrazení" vztahů. Ty po loňském sestřelení ruského bombardéru klesly na bod mrazu.

"Rusko-turecké usmíření na summitu v Petrohradu by nemělo budit neopodstatněné očekávání a přehnané iluze. Ve vztazích mezi Moskvou a Ankarou zůstává příliš mnoho problémů a rozporů, než aby se dalo mluvit o 'strategickém spojenectví'," píše komentátor listu Kommersant.

Hlavní problém vidí v diametrálně rozdílných postojích v syrském konfliktu: Putin sází na prezidenta Bašára Asada, o jehož svržení Erdogan usiluje. Podobně je tomu i ve vztahu k syrským Kurdům, kteří jsou pro Ankaru nepřáteli a pro Moskvu potenciální spojenci.

Další potíž podle deníku souvisí s arménsko-ázerbájdžánským konfliktem, ve kterém se Moskva kloní k Jerevanu, zatímco Ankara jednoznačně stojí na straně Baku. Moskva a Ankara si také konkurují v "bratrských" postsovětských republikách ve Střední Asii.

Problém představuje i skutečnost, že v Turecku působí vůči Moskvě otevřeně nepřátelské organizace, ať severokavkazské, anebo krymské. Přetrvává i "krize důvěry": ačkoliv se o tureckém sestřelení ruského letadla už veřejně nemluví, incident není zapomenut a Moskva si jistě udělala své závěry ohledně "spolehlivosti a předvídatelnosti tureckého vedení", upozornil Kommersant.

Témata:  Rusko Turecko

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 11:32

Biden chce debatovat se svým republikánským oponentem Donaldem Trumpem

Joe Biden v pátek vyjádřil ochotu debatovat se svým pravděpodobným republikánským oponentem Donaldem Trumpem později na podzim. Toto prohlášení bylo dosud nejvyhraněnější Bidenovo stanovisko k této záležitosti. Informace převzala agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy