Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Srbsko ví, jak vyřešit problém s Kosovem. Bělehrad to ale neudělá

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Bělehrad - Jediné řešení pro Kosovo, které by přetnulo uzel problémů spojených s touto bývalou srbskou oblastí, by bylo uznání nezávislosti Kosova srbskou vládou. Ta to udělat nemůže a neudělá to, uvedl podle televize B92 Aleksandar Vučić.

Albánské vedení oblasti v roce 2008 jednostranně vyhlásilo nezávislost, kterou ale Srbsko a řada dalších zemí neuznává, což Kosovu působí řadu potíží.

Vučić v úterý poslance seznámil s obsáhlým programovým prohlášením nového kabinetu, jehož sestavením ho pověřil prezident Tomislav Nikolić na základě výsledku dubnových předčasných voleb. S výraznou převahou v nich zvítězila Vučičova Srbská pokroková strana (SNS), která si ziskem 131 mandátů zajistila ve 250členné skupštině absolutní většinu.

O obsáhlém programovém prohlášení a o navrženém složení vlády nyní poslanci vedou rozpravu. Média před úterním zahájením schůze parlamentu odhadovala, že hlasovat o vládě se bude nejspíš až ve čtvrtek.

Vučić v odpovědi na vystoupení předáka opoziční Liberálně-demokratické strany Čedomira Jovanoviče dnes podle B92 řekl, že "my v Srbsku si nalháváme, že je pro nás Kosovo to nejcennější, ale někteří toho o Kosovu moc neznají. Například nemají tušení, kde je Glogovac a jestli tam žijí nějací Srbové."

Témata:  Aleksandr Vučič Srbsko Kosovo

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy