Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo chce omezit dotace nesolidárním zemím. Týká se to i Česka

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Brusel - Němečtí poslanci Evropského parlamentu chtějí omezit dotace zemím, které podle nich nejsou v migrační krizi dostatečně solidární se zbytkem Evropské unie. To se týká i České republiky a Slovenska.

Místopředseda europarlamentu Alexander Lambsdorff uvedl, že by se to mohlo týkat například Polska či Maďarska. K větší solidaritě při řešení migrační krize už v minulosti řada evropských politiků vyzvala pod pohrůžkou krácení dotací ale i Česko či Slovensko.

Podle agentury DPA však jde o prázdnou hrozbu, neboť by s trestem musely vyslovit souhlas i země, kterých by se týkal.

"Zemím, které nedodržují evropské právo, nebo státům, které při přijímání či registraci uprchlíků nespolupracují dostatečně, by se měly omezit peníze (z EU)," uvedla dnes v rozhoru poskytnutém německému deníku Die Welt předsedkyně výboru europarlamentu pro rozpočtovou kontrolu Ingeborg Grässleová, členka německé Křesťanskodemokratické strany (CDU).

Místopředseda europarlamentu a člen liberální Svobodné demokratické strany (FDP) Alexander Lambsdorff se vyjádřil v podobném duchu. "Spolková vláda se musí nyní při plánované kontrole rozpočtu Evropské unie na podzim postarat o to, aby se čistí příjemci jako Polsko či Maďarsko v uprchlické otázce chovali solidárněji a respektovali evropské hodnoty," řekl.

Témata:  EU uprchlíci Německo

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy