reklama

Jannich Bisp, jeden z dozorců centra, listu řekl, že má obavy, které se týkají skupiny mladých uprchlických chlapců. „Objevily se situace, kdy měli chlapci telefonní hovor, na několik hodin odešli a pak se vrátili se značkovým oblečením," vysvětluje Bisp. „Obáváme se toho, kde chlapci berou peníze," dodal.

Obavy zveřejnilo centrum ležící asi 30 kilometrů od Kodaně poté, co švédský deník Sydsvenkan ohlásil podobné případy, které se týkaly dětí z azylového střediska v Malmö. I tamní úřady uvedly, že měli mladí žadatelé o azyl telefonní hovory, načež na několik hodin zmizeli a pak se vrátili s penězi nebo novým oblečením.

Bisp přiznal, že mnoho dospívajících v azylovém centru má problémy s důvěrou k pracovníkům zařízení.

„Jedná se o skupinu chlapců, se kterými dospělí špatně zacházeli, možná byli zneužíváni po celý jejich život. Věnujeme hodně času tomu, abychom jim poskytli pohodlí a vybudovali důvěru mezi námi a chlapci, ale když se konečně otevřou, často zase zmizí, než můžeme případ prověřit," vysvětluje.

Uvedl také, že někteří z chlapců řekli personálu, že „je v Kodani někdo, kdo organizuje prostituci". „My se pokaždé obrátíme na policii, ale pro policii je těžké něco s případem dělat, když chlapci nic víc neřeknou," povzdechl si.

Caroline Madsenová z dánského Červeného kříže, který vede další tři dětská uprchlická centra po celém Dánsku, řekla, že podobné obavy se podle jejích informací zatím jinde neobjevily.

„Personál je vyškolen, aby pozoroval znepokojující a divergentní chování, úzce spolupracujeme s oběma obcemi i s Centrem boje proti obchodování s lidmi, jehož zástupci k nám někdy přichází a mluví s dětmi, když projevíme zájem," dodala.