Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA zkritizovaly Rusko: Za provokace na Krymu je zodpovědný Putin

Joe Biden, viceprezident USA
Joe Biden, viceprezident USA
Foto: The White House

Washington/Kyjev – Americký viceprezident Joe Biden s kvůli situaci na Krymu telefonoval s ukrajinským prezidentem Petro Porošenkem. V hovoru podle úřadu ukrajinského prezidenta mimo jiné Biden uvedl, že za provokace na anektovaném poloostrově je plně zodpovědný ruský prezident Vladimir Putin.

Vojenské provokace na administrativní hranici mezi Krymským poloostrovem a pevninskou Ukrajinou jsou prací Ruska, řekl americký viceprezident Joe Biden během telefonního rozhovoru s ukrajinským prezidentem Petro Porošenkem. Uvedl to server Ukraine Today.

Biden a Porošenko spolu podle oficiálního vyjádření jednali o aktuální situaci způsobené provokacemi na Krymu i o eskalaci bojů na Donbasu.

Viceprezident údajně ocenil úsilí Porošenka ohledně vyřešení krize. „Dále uvedl, že USA sledují vývoj krymské provokace, za kterou je plně odpovědné Rusko," píše se v prohlášení prezidentské tiskové služby.

„V této souvislosti je důležité neumožnit Moskvě, aby využila situaci na Krymu jako záminku k otevřenému porušování minských dohod," řekl Biden Porošenkovi.

Biden se do Putina pustil už před několika dny v projevu na nominačním sjezdu demokratů. Nazval ho "diktátorem". 

Biden v telefonátu s Kyjev také zopakoval pevný postoj Spojených států, který se týká neuznání anexe Krymu k Rusku a připomněl potřebu pokračovat v sankcích proti Rusku. Právě otázka anexe Krymu se v jednom ze svých projevů dotkl i republikánský kandidát na prezidenta Donald Trump.

USA by podle něj měly uznat ruskou anexi Krymu, pokud by to vedlo k lepším vztahům s Moskvou a silnější spolupráci v boji proti teroristům z organizace Islámský stát. Ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov v reakci na jeho slova uvedl, že jde o „nestydatost". Republikánský politik je podle Avakova nebezpečný jak pro Ukrajinu, tak pro Spojené státy.

Témata:  Petr Porošenko Joe Biden Krym

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 14:22

Španělský premiér Pedro Sánchez zvažuje rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy