Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brexit až na konci roku 2019? V Británii nastaly komplikace

Vlajka Velké Británie a EU
Vlajka Velké Británie a EU
Foto: Pixabay

Londýn - Proces vystoupení Británie z Evropské unie možná bude trvat déle než se předpokládalo, procedura se může uzavřít až koncem roku 2019. Britští politici už od referenda trvají na tom, že k aktivaci článku 50 je nic nenutí a že jde o suverénní rozhodnutí Spojeného království.

S odkazem na zdroje ve vládě a v londýnském finančním středisku City to dnes napsal nedělník The Sunday Times. Podle listu je pravděpodobné, že kabinet se k aktivaci článku 50 odhodlá až za rok. Ve chvíli, kdy jednání o brexitu skutečně odstartují, budou mít obě strany na domluvení podmínek odchodu a další koexistence dva roky.

Podle zdrojů z kabinetu, které citoval The Sunaday Times, si další zdržení mohou vyžádat organizační záležitosti na nově vytvořených ministerstvech pro brexit a pro mezinárodní obchod vedených Davidem Davisem a Liamem Foxem.

Hladký průběh příprav na brexit narušují i kompetenční spory mezi některými resorty: například Fox je nespokojen s tím, že některé pravomoci ohledně mezinárodního obchodu a smluv stále drží ministerstvo zahraničí vedené Borisem Johnsonem, a chce věc řešit s ministerskou předsedkyní.

Dalším faktorem je harmonogram voleb ve velkých evropských zemích. Francie totiž bude v květnu 2017 hlasovat o novém prezidentovi a složení parlamentu, v září jsou parlamentní volby naplánované v Německu. "Nemůžete vyjednávat, když nevíte s kým jednání povedete," citoval nedělník zdroj ze City.

Pokud by vláda skutečně oficiálně rozhodla o odkladu aktivace článku 50 až do podzimu 2017, rozladilo by to zastánce brexitu zejména z řad konzervativců. Podle Nigela Farage by zdržení mohlo vést až k masovým demonstracím.

Témata:  Velká Británie Brexit EU

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 8:45

Ukrajina má právo útočit na cíle v Rusku, prohlásil Stoltenberg

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg prohlásil po zasedání Rady NATO-Ukrajina v Bruselu, že Ukrajina má v rámci sebeobrany právo útočit na legitimní vojenské cíle i mimo své území.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy