Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Bruselu se útočit nemělo. Jeden akt změnil dvouměsíční plánování teroristů

Islámský stát
Islámský stát
Foto: Reprofoto YouTube

Brusel - Radikální skupina Islámský stát strávila dva měsíce plánováním teroristických útoků na letiště a železniční stanice v Evropě. Původně ale prý neměla v úmyslu zaútočit v Bruselu.

Radikálové plány změnili poté, co minulý pátek zatkli v belgickém hlavním městě Salaha Abdeslama, známého jako strůjce loňských útoků v Paříži. Podle agentury AP to uvedl představitel iráckých zpravodajských služeb.

S odkazem na zdroje ze syrského města Rakka obsazeného Islámským státem nejmenovaný šéf tajných služeb dodal, že Iráčané seznámili evropské země s uvedenými plány, ale Brusel tehdy ještě "nebyl jejich součástí".

Podle původních plánů meli radiálové zaútočit jinde. Nakonec ale islamisté změnili cíl útoku a přesunuli se do Bruselu právě na základě zatčení Abdeslama v tamní čtvrti Molenbeek, tvrdí rozvědčík.

Jiný vysoce postavený představitel iráckých zpravodajských služeb tvrdí, že Islámský stát má připravené další "tří sebevražedné útočníky, kteří spáchají další útok".

Témata:  Islámský stát Salah Abdeslam teroristické útoky v Belgii

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 12:20

Evropské státy chtějí vrátit na Ukrajinu muže podléhající branné povinnosti

Polsko a Litva jsou připraveny pomoci ukrajinským úřadům vrátit do vlasti muže podléhající branné povinnosti. Uvedli to představitelé obou zemí ve čtvrtek poté, co Kyjev oznámil pozastavení konzulárních služeb pro Ukrajince v zahraničí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy