Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Německu strmě rostou sňatky s nezletilými dívkami

Německo
Německo
Foto: Pixabay

Berlín - Německo řeší problém se strmým nárůstem počtu manželství s nezletilými dívkami. Úřady si toho všimly díky tomu, že stále více a více dívek mizelo ze škol. Ministr spravedlnosti Heiko Maas už slíbil drastická nová opatření, aby se tento problém mohl vyřešit.

Dívky jsou většinou v manželství se staršími muži, tento trend se dal vypozorovat s vlnou migrantů, která do země přišla v posledních 18 měsících, informuje server Breitbart. Samotné úřady už zaregistrovaly tisíc takových sňatků, ale neoficiální informace hovoří o tom, že číslo bude ještě vyšší díky neohlášeným svatbám.

V německém listu Welt am Sonntag řekl Heiko Maas (SPD), že nechal vytvořit speciální skupinu pracovníků, která bude od 5. září řešit problémy spojené se sňatky dětí. Podle Thomase Oppermanna rovněž z SPD je ochrana děti naprostou prioritou, která se musí vztahovat i na nezletilé osoby z rodin migrantů.

"Nucené sňatky jsou v Německu trestné. Nikdo, zejména ne díte, by mělo být nuceno ke svatbě," řekl. Zpráva uvádí, že většina takových manželství je domluvená dopředu a dětské svatby mají často za následek těhotenství v mladém věku a následné přerušení školní docházky. "Mladí uprchlíci musí být informováni o svých právech v Německu," dodal.

Přijde i změna zákonů?

Úředníci také přemýšlí nad tím, že se změní právo odmítnout domluvené manželství, které se domluvilo mimo Německo ještě předtím, než uprchlík dorazí do země. V červnu německý soudce rozhodl, že svatba syrské nezletilé dívky (14) se svým dvacetiletým bratrancem je platná, a to i přesto, že v Německu je minimální věk pro manželství 18 let. Se souhlasem rodičů a soudu je dovoleno se brát od 16 let.

Soud rozhodl na základě toho, že manželství již bylo uznáno v rodné Sýrii a bylo provedeno v souladu se sunnitskými rituály. "Tento sňatek byl uznán i přesto, že porušuje Německá práva," řekl člen Bundestagu za CDU Armin Schuster.

Znepokojení nad dětskými sňatky vyjádřila i organizace UNICEF. "Pro blaho dětských uprchlíků, kteří žijí v Německu, by měl stát mít zvláštní zodpovědnost za ochranu, měli by pro ně platit stejná práva jako pro německé děti," řekl šéf německého UNICEF Christian Schneider.

Podobné problémy řeší i Norsko, kde dorazily desítky dětských nevěst z nichž té nejmladší bylo 11 let. Minulý měsíc německý region Severní Porýní-Vestfálsko zaznamenal 188 sňatků migrantů, kteří jsou nezletilí.

Témata:  Německo uprchlíci děti

Aktuálně se děje

10:12

Mladík ve škole na Tachovsku vyhrožoval spolužačce. Skončil v cele

Policie v úterý zasahovala na jedné ze škol na Tachovsku kvůli výhrůžkám, jejichž původcem byl jeden ze studentů. Mladík podle dosavadních zjištění vyhrožoval spolužačce tím, že zabije její blízké.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy