Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Část Britů brexit odmítá. Utíkají do zahraničí

Referendum o setrvání Velké Británie v Evropské unii (23. 6. 2016)
Referendum o setrvání Velké Británie v Evropské unii (23. 6. 2016)
Foto: Caty Black, Globe24.cz

Londýn - Řada Britů se stále nevyrovnala s výsledek červnového referenda. Odpůrci brexitu se nyní snaží získat pas některé jiné evropské země, a to především vyhledáním předků v ostatních 27 členských státech EU.

Britové sice ještě nevědí, v jaké míře budou moci po završení rozvodu mezi Londýnem a Bruselem dál volně žít či pracovat v Evropské unii, ale někteří již požádali o občanství jiného členského státu unie.

V tomto směru se jim především nabízí možnost využít svůj irský původ. Asi deset procent Britů má podle irských zákonů nárok na irské občanství. "Uvažovala jsem o žádosti získat irské občanství již před referendem, ale neudělala bych to, kdyby se neodhlasoval odchod z EU. Považovala bych to za nečestné," řekla novinářka Johanna Derryová. Od referenda tato mladá žena ale již shromáždila potřebné dokumenty k zapsání do irského registru osob narozených v zahraničí.

"Cítím se Evropankou, takže pro mne má tento krok význam. Někteří mě obviňovali, že zrazuji své anglické kořeny, ale v mé rodině je irská kultura velmi přítomná, takže se mě to nedotýká," vysvětlila Derryová.

Žádostí o irské pasy bylo hned po referendu z 23. června tolik, že irský ministr zahraničí Charlie Flanagan vyzval Brity k trpělivosti. Zdůraznil, že konzulární úřady jsou pod velkým tlakem.

Ještě překvapivější se jeví rozhodnutí 400 britských potomků sefardských Židů, kteří byli před pěti stoletími pronásledováni a vyháněni z Portugalska, požádat o občanství tohoto malého státu na jihu Evropy. "Denně dostáváme desítku žádostí o informace," uvedl mluvčí židovské obce v portugalském městě Porto na severu země Michael Rothwell.

Před referendem jen pět Britů využilo portugalský zákon z března 2015, který umožňuje těmto Židům získat portugalské občanství. A to jako odškodnění za perzekuce, které postihly jejich předky na konci patnáctého století.

Také britský portál rodokmenů zaznamenal po referendu výrazný nárůst uživatelů. "Počet uživatelů internetu, kteří využívají našich služeb, se zvýšil o 40 procent. Počet vyhledávání irských předků stoupl o 20 procent," upřesnila představitelka portálu Sue Moncurová.

Pro ty, kteří nemohou najít nějaké předky, zůstává možnost uzavřít manželství. Britové a Britky, kteří jsou v manželství s Evropankami a Evropany, si totiž zachovají právo žít a pracovat na kontinentu.

Studentky Katy Edelstenová a Chloe Cordonová ve snaze seznamování ulehčit vytvořily zvláštní portál. Ten se snaží dát dohromady Brity a Britky s občany jiných zemí EU, kteří žijí v Británii. Portál má již tisíce členů. "Naším konečným cílem je, aby se lidé skutečně zamilovávali a my mohli pořádat skupinové svatby s prstýnky a dorty se symboly Evropské unie," dodala mladá žena.

Témata:  Velká Británie Brexit EU

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy