Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Island trpí nedostatkem mužů. Úřady platí migrantům aby si vzali tamní ženy. Má to ale jeden háček...

Island
Island
Foto: Pixmac

Rejkjavík - Nejřidčeji zalidněný evropský stát Island má problémy s nedostatkem mužů, úřady proto platí migrantům, aby přijeli a vzali si tamní ženy. Taková zpráva se objevila v některých médiích a především na sociálních sítích. A žádostí o sňatek přišla celá hromada. Má to však jeden háček.

Zprávu o tom, že islandská vláda nabízí finanční kompenzaci pro zahraniční muže, kteří jsou ochotni si vzít tamní ženy, zveřejnil server thespiritwhispers.com. Kvůli tomu se na tamní ministerstvo zahraničních věcí obrátily desítky nápadníků.

Úřady prý zájemcům o islandské ženy nabízí měsíčně asi 5 tisíc dolarů, tedy asi 120 tisíc korun. Přednost přitom mají mít muži ze severní Afriky. Vládní štědrost podle zprávy není způsobena nedostatkem krásy islandských žen, ale nedostatkem mužů v zemi.

Má to však jeden háček – podle islandských serverů icelandreview.com nebo icelandmonitor.mbl.is je tato zpráva falešná. „Na tvrzení není ani zrnko pravdy, není ani pravda, že by na Islandu bylo málo mužů. Ten, kdo tuto zprávu vypustil, neztrácel čas kontrolou faktů a ani pravopisu. Text je psán lámanou angličtinou," podotýká islandský server Island Review.

I tak islandské ministerstvo zahraničí podle svých slov obdrželo 30 až 40 žádostí. Rezort na všechny odpověděl s tím, že příběh se nezakládá na pravdě. Dánské velvyslanectví v Egyptě, které zastupuje také Island, tuto informaci zopakovalo také na svých facebookových stránkách.

Témata:  Island uprchlíci

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy