Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Naléty v Jemenu si vyžádaly život devíti civilistů

Vlajka Jemenu
Vlajka Jemenu
Foto: Pixabay

Saná – Agentura Reuters informovala o tom, že při leteckém úderu, který měly nejspíš na svědomí letouny arabské koalice vedené Saúdskou Arábií, dnes východně od jemenského Saná zahynulo devět civilistů.

Od soboty jde již od třetí podobný útok, jehož terčem se stali civilisté. Nálet zasáhl dům místního vůdce šíitských povstalců, kteří bojují proti jemenské vládě. Velitel nebyl doma, zemřel však jeho otec a dalších osm členů jeho rodiny.

Organizace Lékaři bez hranic (MSF) v pondělí informovala o náletu, který zasáhl jednu z nemocnic podporovanou MSF. O život přišlo 11 lidí. Podle Dětského fondu OSN (UNICEF) se v sobotu terčem jiného leteckého úderu stala škola. Zemřelo 10 dětí.

Konflikt v Jemenu začal v roce 2014, když šíité obsadili Saná a postupovali dále na jih. Loni do bojů vstoupila arabská koalice. Boje si vyžádaly přes 6500 mrtvých, z nichž polovina byli civilisté. Vyvolaly také humanitární krizi a vyhnaly z domovů na 2,8 milionu lidí.

Témata:  Jemen Lékaři bez hranic

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 13:25

Důchody se lidem opět zvýší. O kolik by mohly stoupnout?

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy