Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud v Británii usvědčil islámského duchovního z podpory IS. Hrozí mu až 10 let

Islámský stát
Islámský stát
Foto: Reprofoto YouTube

Londýn – Soud ve Velké Británii usvědčil radikálního islámského duchovního Anjema Choudaryho (49) z vyzývání k podpoře takzvaného Islámského státu (IS).

Choudary působí v Londýně a souzen byl za šíření extremistických názorů. Na YouTube zveřejňoval výzvy obsahující podporu IS, uznal také chalífát, který džihádisté vyhlásili na Blízkém východě.

Ve svém vyjádření v březnu 2013 například řekl, že touží po tom, aby víra muslimů „ovládla celý svět". „Až bude vaše dítě ve škole a učitel položí otázku 'Co si přeješ, až vyrosteš, po čem toužíš?', mělo by říci 'Toužím po tom, aby islám ovládl celý svět včetně Británie'," řekl Choudary.

Radikál také vedl britskou islamistickou organizaci Islam4UK, která byla v Británii v roce 2010 zakázaná. Skupina mimo jiné oslavovala teroristické útoky na USA ze září 2001.

Kromě Choudaryho odsouzen také Mohammed Mizanur Rahman. Podle britského tisku byl rozsudek vynesen už v červenci, ale z právních důvodů byl zveřejněn až teď. Oba muži vinu odmítají a proces označují za politicky motivovaný.

O výši trestu se bude rozhodovat v září, podle stanice CNN Choudarymu hrozí desetiletý trest.

Témata:  Velká Británie Islámský stát soudy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy