Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vrah z Mnichova si pořídil zbraň za 4350 eur přes Darknet. Policie prodejce dopadla

Střelba v Mnichově (22.7.2016)
Střelba v Mnichově (22.7.2016)
Foto: YouTube

Mnichov - Střelec z Mnichova zaplatil za zbraň a náboje 4350 eur, sdělilo dnes státní zastupitelství ve Frankfurtu nad Mohanem. Munici získal přes takzvaný Darknet, obtížně přístupnou a anonymní část internetu, který je využívána mimo jiné k nelegálním obchodům.

Prodejce zbraní policie v úterý zatkla. David Ali Sonboly (†18), který v Mnichově vraždil, se podle vyšetřovatelů s jedenatřicetiletým prodejcem zbraní sešel dvakrát. Poprvé od něj 20. května za 4000 eur koupil na Slovensku vyrobenou pistoli Glock 17 a 100 nábojů, podruhé 18. července 350 nábojů za 350 eur.

Darknetu nezaměstnaný ilegální obchodník se zbraněmi využíval běžně. V minulosti tak v hesenském Marburgu, kde ho v úterý zatkla speciální jednotka policie, směnil zbraně a náboje s účetním (62) ze Severního Porýní-Vestfálska. Zbraň a náboje v červenci prodal také studentovi (17) z Hesenska.

Když pak pokoj studenta, který žije u rodičů, v noci na 3. srpna prohledala policie, našla celý arzenál zbraní, mimo jiné pistoli typu Walther PK 380, čtyři revolvery, tři další zbraně různých kalibrů i pět kilo střelného prachu. Vyšetřovatelé ale nemají žádné indicie, že by se je mladík chystal použít.

Díky těmto obchodům, na které policie přišla, se vyšetřovatelům podařilo navázat kontakt s prodejcem zbraní. Domluvila s ním fingovaný obchod, když předstírala zájem o dvojici zbraní a nábojů v hodnotě 8000 eur (asi 216 tisíc korun). Jedenatřicetiletého muže, který už v předchozí komunikaci připustil, že Sonbolymu prodal zbraň, policie zatkla v úterý. Obchodník měl přitom u sebe pro osobní ochranu ilegálně drženou střelnou zbraň.

Sonboly, Němec s íránskými kořeny, vraždil 22. července u mnichovského nákupního centra Olympia. Fandil krajní pravici a vybíral si oběti, které vypadaly jako přistěhovalci. Nyní server Spiegel Online napsal, že střelec po útoku zamířil do blízkého domu. Na jeho schodišti potkal několik obyvatel, na které ale nezaútočil. Posléze se skryl v garáži domu, kterou po delší době opustil. Když pak narazil na policisty, zastřelil se.

Témata:  Německo zbraně střelba v Mnichově

Aktuálně se děje

8:33

Policejní těžkooděnci rozehnali demonstranty na půdě Kolumbijské univerzity

Policejní těžkooděnci newyorské policie vstoupili v noci na středu na půdu kampusu Kolumbijské univerzity v New Yorku, aby rozehnali demonstranty, kteří v rámci propalestinského protestu obsadili univerzitní budovu Hamilton Hall. Demonstranti se v budově zabarikádovali a vyvěsili vlajky, informuje agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy