Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nacistický vlak se zlatem: Lovci pokladů hlásí první nálezy

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Varšava - V polském Valbřichu, který je jen kousek za českými hranicemi, pokračuje od rána pátrání po ztraceném nacistickém vlaku. Podle legend má být plný zlata a dalších cenností. Geologové na včerejší tiskové konferenci potvrdili, že narazili na suť a dobovou keramiku.

Jen co bagry včera večer po celodenní práci utichly, začala na místě tisková konference. Zpráva, že vlak se našel, sice nepřišla, ale geologové tvrdí, že kopou na správném místě.

"Vyznačili jsme tři nebo čtyři místa pro sondy," řekl geolog Adam Sienkiewicz. Mají hloubku od dvou do osmi metrů a experti věří, že ve skále je vykopaný tunel. "Viděla jsem snímky georadaru, takže říkám, že tam je," je přesvědčena mluvčí hledačů pokladů Christel Focken.

Do tohoto místa hledače pokladů údajně nasměroval muž na smrtelné posteli, který měl stometrový vlak pomáhat ukrýt. Má být plný zlata a dalších cenností. Němci ho měli v okolí Valbřichu schovat před postupující Rudou armádou. Pátrá se po něm už od semdesátých let, ale žádná z výprav nebyla úspěšná.

Historikové tvrdí, že Němci obvykle ukryté věci důkladně zaminovávali. Práce proto postupují pomalu. Nicméně první výsledky už přišly první den - našly se kousky porcelánových střepů.

V okolí města jsou stovky kilometrů chodeb, které vybudovali nacisté. Místní jsou ale přesvědčení, že zlatý vlak je právě tady, na pětašedesátem kilometru trati mezi Valbřichem a Vratislaví. Podle geologů tu budou práce nepřetržitě probíhat minimálně do konce týdne.

Témata:  Polsko poklady nacisté

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.