Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

S Trumpem se vrací totalitní režim? Vidím záblesky srpu a kladiva. Umělec se pustil do Trumpa

Donald Tump
Donald Tump
Foto: Facebook

Washington – Legendární rusko-americký tanečník, choreograf a herec Michail Baryšnikov varoval před nebezpečím, které představuje republikánský kandidát na prezidenta Donald Trump. V novém videu zveřejněném ve středu podpořil Hillary Clintonovou a o republikánském kandidátovi naopak řekl, že mu připomíná „nebezpečné totalitní oportunisty", kteří vyháněli lidi jako je on pryč z jejich zemí.

Baryšnikov podle serveru Politico v rétorice Donalda Trumpa vidí „záblesky srpu a kladiva Sovětského svazu". „Před čtyřiceti dvěma lety jsem opustil zemi, která postavila zdi, abych se dostal do země beze zdí. Dnes jako občan Spojených států poprvé slyším rétoriku, která mi připomíná Sovětský svaz mého mládí, kde bylo zločinem být jiný," uvedl Baryšnikov, který dosud nikdy veřejně nepodpořil žádného kandidáta.

Zdroj: YouTube

Baryšnikov utekl ze Sovětského svazu v roce 1974, když cestoval do Kanady s Kirovovým baletem, o 12 let později se stal naturalizovaným občanem USA. „Amerika, kterou miluji, vítá lidi všech národů, všech náboženství, a podporuje všechny formy lidského vyjadřování. Amerika mě jako přistěhovalce uvítala, a umožnila mi žít můj život," řekl Baryšnikov.

Clintonová podle něj „v takovou Ameriku věří" a „bojuje za tuto Ameriku více než 50 let". „Věřím jí, že nás vede správným směrem, k ochraně práv všech občanů a zajištění stabilního vedení ve složitém světě," vysvětluje, proč demokratku podporuje.

„Věřím jí v otázce naši budoucnosti. Stovky tisíc lidí, jako jsem já, uprchly ze zemí v čele s nebezpečnými totalitními oportunisty jako Donald Trump," tvrdí legendární tanečník. „Nedopusťte, aby se to stalo v naších krásných Spojených státech amerických," burcuje občany.

Své rozhodnutí podílet se na kampani Baryšnikov učinil poté, co vyslechl Trumpovo „flirtování s Kremlem". „Nikdy předtím jsem veřejně nepodpořil žádného politického kandidáta, nebo se sám nevkládal do politiky jinak než než hlasováním, ale toto video je přímá výzva k akci: Musíme v listopadu zvolit Hillary Clintonovou jako prezidentku," řekl ve videu.

Video bylo režírováno spoluzakladatelkou a výkonnou ředitelkou organizace Humanity for Hillary Laurou Dawnovou. Ta vyvolala pozornost prohlášením, že v jsou v Putinově Rusku „biti, zatýkáni a vraždění umělci, aktivisté, novináři a LGBTQ lidé".

Témata:  Donald Trump USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy