Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovenské ministerstvo: Odstřel medvědů v Tatrách je špatný, uděláme to jinak

Zoo Bratislava, Medvěd hnědý
Zoo Bratislava, Medvěd hnědý
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Bratislava - Odstřel medvědů, které scházejí do obydlených oblastí Tater, nepokládá slovenské ministerstvo životní prostředí za správný postup. Plánuje se jiné opatření.

Slováci chtějí zabránit medvědům v přístupu k nádobám s odpadky ve Vysokých a Nízkých Tatrách, aby tak omezili případy střetu šelmy s obyvateli a návštěvníky podhůří. "Není řešením žádat ministerstvo o povolení k odstřelu desítek medvědů, a přitom nemít zajištěny kontejnery. Musíme předcházet rizikovým situacím a jít cestou prevence. Proto jsem podepsal udělení dotace pro vznik kontejnerových míst v problematických lokalitách," řekl dnes slovenský ministr životního prostředí László Sólymos.

Stát poskytne samosprávě dotaci 1,5 milionu eur (40,5 milionu Kč) na zmiňovaná opatření včetně budování boxů na nádoby s komunálním odpadem tak, aby kontejnery již nebyly přístupné divoké zvěři.

Letos v dubnu město Vysoké Tatry v podhůří stejnojmenného nejvyššího pohoří Slovenska vyhlásilo mimořádnou situaci právě kvůli zvýšenému výskytu těchto šelem v tamních osadách. Mezi ně patří i centra cestovního ruchu Štrbské Pleso nebo Tatranská Lomnica.

Pracovníci správy národního parku dosud využívali na plašení medvědů také elektrické ohradníky, jejichž využití u obydlí je ovšem komplikované.

Témata:  Slovensko Vysoké Tatry medvědi

Aktuálně se děje

17. května 2024 10:39

Belgický moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění premiéra De Crooa

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy