Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Egypt odsoudil 418 stoupenců Muslimského bratrstva, někteří dostali doživotí

Egypt
Egypt
Foto: Pixabay

Káhira – Celkem 418 stoupenců Muslimského bratrstva dnes poslal egyptský vojenský soud za mříže kvůli útoku na policejní stanici z roku 2013.

Většina obžalovaných byla podle agentury AP souzena v nepřítomnosti, 350 z nich udělil soud tresty delší než 25 let, část dokonce dostala doživotí.

Verdikt se vztahuje k přepadení policejní stanice u města Mínja v srpnu 2013. Soud uznal více než čtyři stovky obžalovaných vinnými z příslušnosti k zakázané organizaci a ze sabotáže veřejných zařízení a policie.

Před třemi lety Egypt prožil vlnu násilností mezi bezpečnostními silami a stoupenci svrženého prezidenta Muhammada Mursího. Ti zaútočili na policejní budovu u Mínji poté, co armáda násilím vyklidila dvě tábořiště Muslimského bratrstva v centru Káhiry. Zemřely při tom stovky lidí.

Letos uplynulo pět let od vypuknutí egyptské revoluce, která svrhla autoritářský režim dlouholetého prezidenta Husního Mubaraka. Po jeho pádu vyhrálo volby islamistické Muslimské bratrstvo. Jím podporovaného prezidenta Muhammada Mursího ale v srpnu 2013 svrhla armáda.

Témata:  Egypt Muslimské bratrstvo soudy

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:38

Mrazivé noční počasí až do odvolání. Výstraha platí téměř pro celou zemi

Mrazivým počasím začne i nadcházející týden, do jehož začátku zbývá pár hodin. Teploty budou v noci klesat pod nulu téměř na celém území republiky, platí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy