Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU nám chce sebrat zásluhy, ukradla naše medaile, zuří Británie

Velká Británie
Velká Británie
Foto: Pixabay

Londýn – Velká Británie je stále ještě součástí Evropské unie, a nějakou dobu to tak ještě zřejmě bude. A to navzdory tomu, že si Britové v referendu odchod odhlasovali. Přesto některé fakt, že je země stále považována za součást EU, pěkně vytočil. Jak dokazuje „kauza“ týkající se olympijských her.

Britský bulvární server Express poukázal na fakt, že se někteří Britové zlobí, že jsou i po referendu stále považováni za součást bloku. „EU vyvolala pobouření poté, co se snažila sebrat zásluhy Britů v boji o olympijské medaile," soptí server.

Poukazuje na fakt, že Evropská unie vévodí žebříčku medailí získaných na hrách v Rio de Janeiru. V jedné z tabulek se totiž počínají dohromady získané medaile všech 28 členských států.

„V tabulce, vytvořené pro EU, se hrdě chlubí tím, že EU získala na letošních hrách neuvěřitelných 223 medailí - včetně 78 zlatých - ve srovnání se Spojenými státy, které jich mají 84, a s Čínou s 51 medailemi," píše Express.

Server poukazuje, že toto počítání vychází ze stránky MedalTracker.eu, která byla vytvořena agenturou Euro Informationen se sídlem v Berlíně, která pracuje pro Evropskou komisi a Evropský parlament.

Pokud by byly země počínány jednotlivě, umístila by se Velké Británie na druhém místě s aktuálně 22 zlatými medailemi, první jsou USA, třetí Čína.

Zuří také britská europoslankyně strany UKIP Jane Collinsová. Podle ní Brusel „vymazal úspěchy všech britských olympijských hrdinů, včetně Laury Trottové nebo Mo Faraha". „Kde byla EU v časných ranních hodinách, když naši sportovci trénovali?" rýpla si.

Podle ní to byly právě britské peníze, které sportovcům pomohly, aby se mohli vypracovat na současnou úroveň. „Jediný způsob, jak by EU mohla zvítězit v závodě, je, že by na cílové čáře byl velký hrnec peněz daňových poplatníků," dodala ostře politička.

Webový sčítající medaile, který fungoval také v roce 2012 při hrách v Londýně, sám připouští, že toto počítání není úplně „fér" vůči ostatním zemím mimo EU. „28 zemí má mnohem lepší výchozí pozici než jednotlivé konkurující si národy. Fiktivní tým EU má větší šanci vyhrát medaile, než ostatní zúčastněné země," píše se na jeho stránkách.

Témata:  Velká Británie Olympijské hry 2016 EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy